Care sunt principalele cauze ale bolilor gastrointestinale?

0
321

Dieta dezechilibrată, stresul, consumul excesiv de antibiotice, fumatul şi alcoolul reprezintă principalele cauze ale apariției bolilor gastrointestinale, sunt de părere aproximativ 90% dintre români.

Aceste opinii au fost adunate într-un studiu intitulat “Românii, stilul de viaţă şi bolile gastrointestinale”, care reprezintă cel mai recent sondaj dedicate bolilor gastrointestinale. Acesta a fost lansat de Ziua internaţională de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale.

gastroConform http://www.descopera.ro, aproximativ 83% dintre respondenţi consideră că o afecţiune precum Boala Crohn sau colita ulcerativă le-ar afecta mult şi foarte mult viaţa profesională şi personală şi aproape jumătate dintre ei s-ar simţi stânjeniţi să discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli.

Eșantionul a fost reprezentat de un număr de 3.000 de respondenți, cu vârste de peste 18 ani, din mediul mediul urban. Un aspect destul de important pentru această cercetare este faptul că respondenții trebuie să fie utilizatori de internet din România.

Principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată

Potrivit sondajului, peste 90% din respondenţi consideră că principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată, aceasta fiind urmată de nivelul de stres (peste 80% din intervievaţi), dar şi de medicamente precum antibioticele administrate în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Conform sursei menționate anterior, dintre simptomele asociate de intervievaţi cu problemele gastrointestinale se numără durerile şi crampele abdominale (8 din 10 români), scaunele cu sânge (7 din 10 români), diareea (6 din 10 români), anemia şi starea de oboseală (de către 5 din 10 români), nevoia urgentă de a merge la toaletă (de către 3 din 10 români) sau febra (de către 3 din 10 români).

Respondenții au mărturisit că ar apela la medic doar în cazul apariției unor simptome precum scaune cu sânge (85%), diaree pe durată îndelungată (75%) şi dureri şi crampe abdominale (60%).

Totodată, aproximativ 94% dintre respondenţi consideră că o boală care afectează sistemul gastrointestinal este gravă, foarte gravă sau extrem de gravă, 68% sunt conştienţi că o boală cronică necesită tratament toată viaţă şi peste 78% cred că o astfel de situaţie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrângeri pentru viaţa de zi cu zi, ne informează Mediafax.

Medicul de familie, sprijinul de bază în cazul persistenţei simptomelor bolilor gastrointestinale

Pentru aproximativ 50% din respondenți, medicul de familie rămâne sprijinul de bază în cazul persistenței simptomelor, fiind urmat, în procent de 24%, de medicul gastroenterolog. Doar 10% dintre respondenţi s-ar gândi, în cazul în care aceste simptome persistă, să îşi schimbe stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare.

Dacă recomandările medicilor aduc cu sine urmarea unui tratament pentru întreaga viață, 6 din 10 români sunt de părere că ar urma toate indicaţiile medicului, în timp ce 3 din 10 au declarat că s-ar abate de la tratament, dacă s-ar simţi mai bine.

Jumătate dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale, ne mai informează autorii studiului.

Astfel, 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.

Afecţiunile tubului digestiv devin din ce în ce mai frecvente la tineri

Profesorul universitar dr. Mircea Diculescu a declarat: “schimbarea stilului de viaţă, dar în primul rând a stilului alimentar în România, pot avea efecte extrem de dăunătoare în timp. Afecţiunile tubului digestiv încep să devină din ce în ce mai frecvente şi în special pentru populaţia tânără, este important să fie avertizată de simptomele precoce pentru a se duce la medic la momentul oportun”.

Boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă) sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În țara noastră sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. La nivel european, aproximativ trei milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale.

Statisticile europene arată că 10% dintre pacienţii cu boli gastrointestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei şi şase săptămâni concediu medical pe an.

“Am observat în ultimii ani o creştere de aproximativ 8-10 ori a afecţiunilor inflamatorii intestinale, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificării stilului de viaţă. Factorii din mediu, în special dieta, împreună cu predispoziţia genetică sunt cauzele declanşării acestor boli. Cu o diagnosticare cât mai rapidă şi corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viaţă normală”, ne-a relatat prof. dr. Liana Gheorghe, preşedinte executiv al Clubului Român pentru Boală Crohn şi Colită Ulcerativă.

Vă informăm că de Ziua Internaţională a Bolilor Inflamatorii Intestinale, persoanele care accesează contul de Facebook al campaniei “Colacul de salvare” pot testa o aplicaţie care verifică anumite simptome asociate cu boli inflamatorii la nivelul tubului digestiv.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Osteoporoza, o afecţiune “silenţioasă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here