Bucătărie româneacă veche: Carne ameţită şi Salată de fasole verde românească

0
276

Carne ameţită şi Salată de fasoleDouă din reţetele apreciate de români, chiar şi în urmă cu un secol, sunt ”Carne ameţită” şi ”Salată de fasole verde românească”.

Ambele reţete apar în  ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări”, publicate în 1935, cu o prefaţă semnată de Constantin Bacalbaşa, scrie Agerpres.

Carne amețită

Ia un kilogram de carne de vacă tăiată în bucăți mici, apoi 250 grame costiță afumată, le tai în bucăți mai mici. Pui unt într’o cratiță și arunci acolo costiță pentru a se rumeni, arunci și carnea și câteva cepi tăiate bucăți. Pui sare, piper, două linguri de făină și amesteci mereu până se rumenește totul. Adaogi buchetul, un cățel de usturoiu tocat, o bucățică de zahăr. Pui un litru de vin negru și jumătate litru apă. Acoperi și lași să fiarbă 2 ore. În acest timp treci în unt câteva ciuperci și le arunci în cratița cu carne. Când e gata, scoți grăsimea și buchetul și servești.

Salată de fasole verde

Cureți fasolea, o speli și o pui la foc. Când a fiert, în apa sărată, las-o să se răcească. Apoi pune-o în castronul de dat la masă, toarnă-i deasupra o parte din apa în care a fiert, adaogi o cantitate de usturoiu care a fost pisat în piuliță, apoi pune oțet și untdelemn și amesteci.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here