Carol Davila. Știați că…

0
108

Carol DavilaCarol Davila …A fost medic și farmacist român, de origine franceză?

…S-a născut în 1828? A studiat în Franța până în anul 1853, mai întâi la Școala de Medicină și Farmacie din Angers, apoi la Facultatea de Medicină din Paris, după care a venit în România, invitat de domnitorul Țării Românești, Barbu Știrbei, ca să organizeze serviciul sanitar.

Înregistrase un prim mare succes profesional, în lupta de combatere a unei epidemii de holeră în Franța, în 1849. El a fost distins, pentru meritele sale, cu o medalie de argint. Deși inițial stabilise să rămână doar trei ani, nu a mai plecat din România până la sfârșitul vieții.

Lui Carol Davila in anul 1868, în timpul regelui Carol I, i s-a acordat cetățenia română?

Contribuția lui Davila a fost remarcabilă în ce privește organizarea învățământului medical românesc, înființând, în anul 1857, împreună cu Nicolae Kretzulescu (prim-ministrul României în mai multe rânduri în perioada 1862-1867, membru fondator al Academiei Române, în 1866), Școala Națională de Medicină și Farmacie. Totodată, a înființat Școala de Mică Chirurgie și Grădina Botanică din Cotroceni (1860), a organizat orfelinate și spitale (cu consultații gratuite pentru oamenii săraci) și a pus bazele farmaciei românești (inițiind redactarea primului manual care descria substanţe și formule farmaceutice, numit Farmacopeea română, în 1862, acesta fiind scris de farmacistul Constantin C. Hepites, 1804-1890).

…Alexandru Ioan-Cuza l-a numit pe Carol Davila, Inspector general al Serviciului Militar și i-a acordat gradul de general?

…A organizat sistemul de ambulanțe (care avea să se remarce în timpul Războiului de Independență din anul 1877)?

…În 1873 a participat la Expoziția universală de la Viena, ca reprezentant al României, făcând cunoscute apele minerale terapeutice din diferite zone ale țării?

Enciclopedia pentru elevi”, Ed. Corint Junior

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here