Cele mai scumpe cărți din istoria lumii

0
750

Într-o lume în care  totul este comprimat și locul bibliotecilor a fost luat de e-readere, tablete și telefoane inteligente, încă există în fiecare casă cărți pe unul sau mai multe rafturi.

Cu toate astea într-o lume în care cărțile și-au pierdut din valoare și popularitate, colecționarii sunt dispuși să ofere mari sume de bani, pentru anumite exemplare. Iată o listă cu cele mai scumpe cărți vândute după cum se arată pe flavorwire.com/.

The First Book of Urizen – „Prima carte a lui Urizen”

A fost tipărită pentru prima dată în anul 1794 în tipografia proprie a autorului, William Blake. Una dintre cele opt versiuni originale existente astăzi a fost vândută la  New York în 1999, pentru suma de 2.5 milioane de dolari unui colecționar privat.

carteaThe Tales of Beedle the Bard – „Poveștile bardului Beedle”

Retailerul online Amazon a plătit un preț record de 1.95 milioane lire sterline la o licitație pentru o carte unică scrisă de creatorul lui Harry Potter,  autoarea J.K Rowling, potrivit  The Telegraph. Banii obținuți din vânzarea manuscrisului au fost donați unei organizații nongunernamentale, The Children’s Voice.

Din colecția „Poveștile bardului Beedle”, aceasta a fost singura copie pusă la dispoziția publicului.  Restul de  șase exemplare care au fost achiziționate de persoane strâns legate de seria Harry Potter. Fiecare exemplar este legat în piele maro, decorat cu argint și pietre lunare și are ilustrații realizate de Rowling.

carti2Geographia Cosmographia – „Geografia Cosmografia”

Aparținând lui Claudius Ptolemy, cartea este primul atlas tipărit din lume. Scris în 1477, prin intermediul ei, Ptolemeu afirma nu numai că pământul este sferic, ci utiliza și un sistem de coordonate bazat pe această formă, și propunea trei proiecții pentru a reprezenta pământul sferic pe o suprafață plană.

Un exemplar a fost vândut  pentru  suma de 2.136.000 lire sterline, la o licitație din Londra în anul 2006.

carti3Categoric cea mai scumpă carte din lume despre copaci și arbori Traité des Arbres fruitiers – „Tratatul arborilor fructiferi” a fost scrisă de Henri Louis Duhamel du Monceau și ilustrat de Pierre Antoine Poiteau și Pierre Jean François Turpin. O versiune originală cu cinci volume a acestei cărți a fost vândută pentru aproximativ 4,5 milioane dolari în 2006.

carti4O copie a Bibliei Gutenberg a fost vândut în 1987 pentru suma record de  4.900.000 dolari în cadrul licitației a casei Christie din New York.

The Gutenberg Bible a fost tipărită de Johann Gutenberg din Mainz, în jurul anului 1455; a fost prima carte tipărită cu litere mobile din lumea occidentala.

Astăzi în întreaga lume mai sunt 48 de copii, din care doar 31 se găsesc în stare perfectă.

carti5First Folio – „Primul coloncifru”.

A fost tipărită în 1623, la inițiativa a doi colegi de teatru, John Heminges și Henry Condell, la șapte ani după moartea scriitorului. Aceasta este prima ediție care include 36 din operele dramatice ale lui William Shakespeare. Deși atunci cartea costa doar un pound, astăzi este una dintre cele mai apreciate lucrări în rândul colecționarilor de carte.

În 2001, cofondatorul Microsoft, Paul Allen, a dat în schimbul unui exemplar suma de 6.166.000 dolari în cadrul unei licitații a casei Christie din New York.

Se estimează că în lume mai pot fi găsite astăzi doar 228 de exemplare, din cele 750  tipărite.

carti6Prima ediție a The Canterbury Tales – „Povestiri din Canterbury”.

Ea aparține lui Geoffrey Chaucer și datează din secolul al XV-lea. Exemplarul a fost vândut la o licitație organizată de casa Christie din Londra, în anul 1998,  cu suma de 4,6 milioane de lire sterline

Conform The Thelegraph, doar o duzină de exemplare ale ediției din 1477, tipărită de William Caxton, mai există astăzi.

carti7Birds of America –„Păsările Americii”

În decembrie 2010, o copie completă a primei ediții a cărții lui John James Audubon, Birds of America –„Păsările Americii”, era scoasă la licitație de casa Sotheby din Londra, pentru suma de 7.300.000 de lire sterline.

Cartea a fost publicată între  1827 şi 1838. Ea  este în sine un album ce cuprinde o serie de ilustrații reprezentând specii de păsări din Statele Unite, în mărime naturală. Unele sunt dispărute în zilele noastre.

carti8The Gospels of Henry the Lion, Order of Saint Benedict -„Evangheliile lui Henric Leul, Ordinul Benedictin”

A fost comandată inițial de Henric Leul, Duce de Saxonia, pentru altarul Fecioarei Maria din Catedrala Brunswick.

Cartea, considerată o capodopera a secolului al XII-lea, cu 266 de pagini și 50 de ilustrații de câte o pagină. Ea a fost achiziționată, în 1983, de guvernul german. Achizitia a avut loc în cadrul unei licitații a casei Sotheby, Londra pentru suma de 8.140.000 lire sterline.

carti9The Codex Leicester – „Codex Leicester”, a lui Leonardo da Vinci.

Este o colecție de scrieri științifice realizate între 1506 și 1510.

Manuscrisul a fost achiziționat pentru prima dată în 1717 de către Thomas Coke; mai târziu a devenit conte de Leicester. Apoi, în 1980, a fost  cumpărat de la mosia Leicester de colecționarul de artă, Armand Hammer.

carti10În 1994, Bill Gates a cumpărat exemplarul pentru suma de 30.8 milioane de $, ceea ce face Codex Leicester ea mai scumpă carte din lume. Cu toate astea,  Gates a scanat cartea și a transformat-o într-un screensaver distribuit cu Microsoft Plus! pentru Windows 95.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here