“Cartea neagră a condiţiei creştinilor în lume”, o lucrare ce evidenţiază amploarea persecuţiilor

0
126

4d356545252b85eb9749eeb93f814e9eCreştinismul este “cea mai persecutată religie din lume”, în condiţiile în care între 100 şi 150 de milioane de credincioşi sunt împiedicaţi să-şi practice credinţa, potrivit unei lucrări colective apărute joi în Franţa şi care urmează a fi disponibilă în Italia în cursul lunii noiembrie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

“Cartea neagră a condiţiei creştinilor în lume” (XO Editions) este “lipsită de orice intenţie apologetică sau polemică” şi vizează doar să sublinieze “amploarea fenomenului”, scrie istoricul italian Andrea Riccardi, fondator al comunităţii Sant’Egidio, foarte angajată în promovarea păcii în lume.

Codirecteur al acestei lucrări de 800 de pagini, Andrea Riccardi estimează că persecuţiile la adresa creştinilor nu sunt bine cunoscute din cauza ‘sentimentului de culpabilitate’ legat de violenţele comise în Istorie în numele creştinătăţii.

Astăzi însă “avem datoria de a vorbi, de a ne răscula”, consideră episcopul francez Jean-Michel Di Falco, codirector.

Între “100 şi 150 de milioane de suflete” creştine sunt persecutate. Trei sferturi din actele antireligioase vizează creştini, potrivit “cărţii negre”.

Estimările privind numărul de creştini ucişi într-un an diferă foarte mult (între 7.000 şi 100.000, în funcţie de sursă), aminteşte vaticanistul american John Allen. Acesta nu are nicio îndoială cu privire la faptul că, din punct de vedere numeric, creştinii sunt cei mai persecutaţi, pentru că formează principala comunitate religioasă, cu 2,3 miliarde de credincioşi.

Ca şi ceilalţi autori, el respinge teza privind ‘şocul civilizaţiilor’ între lumea creştină şi cea musulmană, dar şi orice angelism. ‘Islamul radical este cu siguranţă cel mai mare fabricant de ură faţă de creştini pe plan mondial’, dar dacă s-ar întâmpla să dispară, creştinii tot nu ar fi în siguranţă, estimează acesta.

Dacă jihadiştii din gruparea Statul Islamic ameninţă creştinii din Irak sau din Siria, alte atitudini radicale îi vizează, în alte părţi ale lumii, pe catolici, protestanţi şi ortodocşi: naţionaliştii hinduşi şi budişti în India sau Sri Lanka, regimurile comuniste din China sau din Coreea de Nord.

Conflictele interetnice, ca în Republica Centrafricană, fac alte victime, în timp ce în America latină, slujitori ai Bisericii sunt ucişi când denunţă corupţia sau traficul de droguri. Pe regiuni, creştinii din Siria plătesc şi pentru faptul că regimul lui Bashar al-Assad i-a protejat mult timp.

Ca răspuns la aceste persecuţii, este ‘foarte important să se conlucreze cu credincioşii celorlalte religii’, a subliniat ultimul codirector al lucrării, britanicul Timothy Radcliffe. ‘Vedem că nu numai creştinii suferă în Orientul Mijlociu, situaţia este şi mai rea pentru musulmani”, a adăugat acesta.

“Cartea neagră” face loc şi unor credincioşi musulmani şi evrei, precum imamul Marii Moschei din Bordeaux (sud-vestul Franţei) Tareq Oubrou şi marele rabin din Franţa Haim Korsia, care susţin acest mesaj de prietenie interreligioasă.

Filosoful francez André Comte-Sponville scrie, la rândul său: “A-i apăra pe creştini când sunt ameninţaţi din cauza credinţei lor nu înseamnă a apăra o religie împotriva altora: înseamnă a apăra, oriunde este atacată, libertatea noastră comună de a crede sau de a nu crede”.

Ana Grama 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here