Cărți controversate în literatura universală

Cărți controversate și adevăruri care s-au spus în paginile lor

0
64
Cărți controversate
Cărți controversate

 

Cărți controversate și adevăruri care s-au spus în paginile lor

Cărți controversate -Literatura de ficțiune a dat dintotdeauna bătăi de cap  cenzorilor. Din motive diverse,  controversate și chiar interzise. Aceste cărți astăzi le putem citi fără probleme, dar pe atunci erau de-a dreptul deranjante.  Un exemplu ar fi atunci  când un autor prezintă cu lux de amănunte un proces  de cunoaștere a ființei umane. Autorul prezintă  trăirile exacerbate și penibile ale personajului.

Mă gândesc la Tropicul Cancerului de Henry Miller, care  cu toate că  prezintă o viață decadentă, aceasta  a fost povestea multor oameni din acea perioadă. Ca paralelă ne putem gândi la Dostoievski, în a cărui romane decadența este întâlnită în diferite forme. Însă aceasta  își găsește salvarea și mântuirea prin pocăință. De aceea  Miller, a scris o carte atât de profundă, dar fără finalitate creștină. Pa când cărțile lui Dostoievski  sunt încununate de tema pocăinței creștine, deci a salvării sufletului.

 Punctele de reper…

De aici înțelegem că punctele de reper pe care le avem în noi și pe care le putem întâlni și în cărți, sunt importante din perspectiva în care privim lucrurile. Teme ca pierderea identității omului sau divizarea societății, au fost și vor fi teme care ne vor da de gândit.

1.Minunata lume nouă, de Aldous Huxley (1932)

Cărți controversate- Scrisă în 1931 și publicată un an mai târziu, lucrarea lui Huxley este foarte asemănătoare cu romanul ”1984”, al lui George Orwell. Având ca punct de pornire un subiect de actualitate la acea vreme, industrializarea, ”Minunata lume nouă” explorează efectele devastatoare ale pierderii identității și ale divizării societății.

De ce a fost printre acele cărți interzise: Inițial, autoritățile irlandeze au retras cartea de pe rafturi din cauză că trata o temă controversată – nașterea copiilor.  Iar autoritățile americane au încercat s-o elimine din curricula școlară din cauză că aborda ”teme negative”.

2. Fructele mâniei, de John Steinbeck (1939)

Fructele mâniei- Steinbeck- Cărți controversate
Fructele mâniei- Steinbeck- Cărți controversate

Cărți controversate- Lansat în 1939 și premiat cu Premiul Pullitzer, romanul lui Steinbeck are ca temă centrală efectele marii crize economice asupra populației sărace de la țară. În centrul poveștii se află o familie de arendași. Aceasta este  forțată să-și părăsească tărâmurile natale din cauza secetei, a problemelor economice și a schimbărilor din agricultură. Rămasă pe drumuri, familia Joad pornește spre California în căutare de pământ, locuri de muncă și demnitate.

De ce a fost interzisă: În ciuda faptului că a fost foarte apreciată de elitele din lumea literară, cartea a fost interzisă și arsă masiv de populație. Oamenii au fost șocați de modul în care Steinbeck îi descrisese pe săraci.  Cu toate că mai târziu Steinbeck a mărturisit că aceasta a fost o versiune cosmetizată și înfrumusețată a ceea ce se întâmpla.

3. Tropicul Cancerului, de Henry Miller (1934)

Tropicul Cancerului de Miller- Cărți controversate
Tropicul Cancerului de Miller- Cărți controversate

Cărți controversate- Acțiunea romanului se petrece în Franța anilor ’30 și urmărește viața unui tânăr scriitor, pe nume Miller. Scrisă la persoana întâi, narațiunea descrie experiențele sexuale ale personajului principal.

De ce a fost interzisă: Aproape imediat după lansare președintele Curții Supreme de Justiție din Pennsylvania, Michael Musmanno, scria că Tropicul Cancerului ”nu este o carte. Este o hazna, o cloacă, o putrefacție, un canal ce colectează tot ce e mai putred în depravarea umană”. Este clar că societatea din acei ani nu era pregătită pentru ceea ce George Orwell avea să numească ”cea mai importantă carte a mijlocului anilor ‘30”.

4. Abatorul 5, de Kurt Vonnegut (1969)

Cărți controversate- Billy Pilgrim, un soldat american dezorientat și prost pregătit, este capturat de armata nazistă în bătălia de la Bulge și luat prizonier la Dresda. Este închis într-un abator dezafectat, botezat ”Abatorul 5”, Pilgrim și alți prizonieri de război. Împreună cu mai mulți gardieni germani, se ascund într-un buncăr adânc, adăpostindu-se în timpul bombardării Dresdei. În ascunzătoare, însă,  Pilgrim începe să aibă viziuni asupra trecutului și viitorului, inclusiv asupra propriei morți.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost primită cu nemulțumire de americani, care au considerat că nu este bine ca astfel de subiecte să fie expuse tinerei generații. De altfel, ”Abatorul 5” se află în topul 100 al celor mai controversate cărți, realizat de Asociația Americană a Bibliotecilor.

5.Jurnalul unui adolescent timid, de Stephen Chboski (1999)

Cărți controversate- Inspirată de romanul ”De veghe în lanul de secară”, al lui J.D. Sallinger, această carte spune povestea adolescentului Charlie, care scrie mai multe scrisori unui prieten anonim. În aceste scrisori, Charlie povestește amănunțit despre timiditate, sexualitate și abuzul de droguri.

 

6. O lume se destramă, de Chinua Achebe (1958)

Cărți controversate- Cartea lui Achebe tratează influențele colonialismului Britanic și a misionarilor creștini asupra comunității africane Igbo, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost interzisă în Malaezia din cauza criticilor aduse colonialismului și consecințelor acestuia.

 

7. Metamorfoza, de Franz Kafka (1915)

Într-o dimineață, Gregor Samsa, un vânzător ambulant ce-și întreține părinții și sora, se trezește și descoperă că s-a transformat într-un gândac uriaș. Odată cel mai iubit membru al familiei, Gregor Samsa este respins de cei dragi și de societate, fiind închis în camera sa și dat uitării.

De ce a fost interzisă: Metamorfoza nu a fost singura carte interzisă a lui Kafka, întreaga operă a scriitorului evreu de origine cehă fiind interzisă în timpul regimului nazist și, mai apoi, în timpul celui sovietic.

 Ionela Moldovanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here