Cartofii prăjiți cresc riscul apariției cancerului

0
123
‘O alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos’ – aceasta este sintagma invocată de specialiști atunci când vorbesc de metodele de prevenire a cancerului.

cartofiDar, de cele mai multe ori parcă ignorăm sfatul medicilor și ne mai abatem de regulă.  Nimic mai greșit. În cele ce urmează o să readucem în atenția publică riscul la care ne supunem atunci când nu suntem atenți la ceea ce mâncăm.

Potrivit unui aviz științific publicat de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiţii sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică. Această substanță chimică contribuie din plin la apariția cancerului.

Pentru cei care nu știu ce semnifică termenul de “acrilamida”, specialiștii ne informează că aceasta este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea şi frigerea.

Potrivit Agerpres, biscuiţii, chipsurile, cartofii prăjiţi, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conţine acrilamidă.

Evaluarea riscurilor existenţei acestei substanţe în alimentaţie s-a realizat pe baza a aproximativ 100 de studii ştiinţifice şi a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri şi din sectorul industriei agro-alimentare, relatează 7sur7.be.

Ce au arătat studiile realizate pe animale?

A rezultat că substanţa este genotoxică şi cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul şi să provoace cancere.

Care este concluzia la care a ajuns EFSA?

Acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuşi sunt copiii.

Cu ajutorul acestei demonstrații, Uniunea Europeană și statele membre pot fi determinate să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanţă, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra producţiei alimentare, ne mai informează Agerpres.

Vă informăm că, încă din anul 2011, Comisia Europeană a fost organismul care a recomandat țărilor membre U.E. să studieze nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depăşesc anumite valori de referinţă.

Alexandra G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here