Cartoful, sursă de energie?

0
1656

cartofUn recent program de cercetare, desfășurat la Hebrew University din Ierusalim și condus de Haim Rabinowitch, a demonstrat că un sfert de cartof fiert fixat între un catod de cupru și un anod zinc împreună cu fire și becuri LED pot lumina o cameră timp de 40 de zile. Echipa de cercetare condusă de profesorul de științe agricole a concluzionat, de asemenea, că un cartof poate oferi energie pentru electronice personale, precum telefoanele mobile sau laptopuri în locuri unde nu există reţea energetică, se arată pe site-ul http://www.bbc.com/

Cartoful în sine nu este sursa de energie, aceasta acționează ca o punte de sare între cele două metale. Prin urmare electronii curg dintr-un material în altul și astfel este degajată energia.

Acest lucru este cunoscut încă din anul 1780 când Luigi Galvani a legat două metale la picioarele unei broscuțe, determinând spasme musculare. În aceiași perioadă, Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice, utiliza în același scop, hârtie îmbibată în soluție salină.

În 2010, Rabinowitch alături Alex Goldberg, și Boris Rubinsky de la Universitatea din California, au studiat rezistența internă pentru 20 de soiuri de cartofi pentru a înțelege cât de multă energie s-a degajat sub formă căldură.

Echipa de cercetători a descoperit  că prin fierberea cartofilor timp de opt minute, se rup legăturile organice din țesuturile legumei, are loc reducerea rezistenței, cea care permite mișcarea liberă a electronilor și astfel se produce mai multă energie. În plus, au descoperit că producția de energie crește de până la zece ori dacă se feliază cartoful și bucățile se leagă în serie.

Dacă e să ne referim la costuri, din analiza făcută de specialiști reiese că o baterie cupru-cartof-zinc este de 50 de ori mai ieftină decât o baterie de 1,5V alcalină.

Cu toate că în lume există mai mult de un milion de oameni care nu au acces la energie electrică și această inițiativă ar putea fi o soluție, acest experiment nu a avut ecou.

Sunt o serie de aspecte care se interpun. Olivier Dubois, ofițer resuese naturale la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, spune că utilizarea resurselor alimentare, oricare ar fi ele,  pentru crearea de energie, trebuie să evite diminuarea stocurilor de produse alimentare.  Și  totuși într-o țară precum Kenia,  o cantitate însemnată din producția se pierde din cauza lipsei de acces în piețe sau condițiilor precare  de depozitare.

Replicile la experimentul cartoful-baterie nu au întârziat să apară. Derek lovley de la Universitatea din Massachusetts explică de ce dispozitivul este o baterie ca cea de la surpermarket,  dar cu o matrice diferită. Sursa de energie nu este cartoful ci coroziunea zincului, cartoful este doar un electrolit care facilitează transportul ionilor de zinc și cupru.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here