Casa Julietei n-a avut dintotdeauna balcon

0
133
Casa Julietei n-a avut dintotdeauna balconOraş muzeu, al doilea că mărime din regiunea Veneto, Italia, Verona te îmbie la fiecare pas cu adevărate minuni ale istoriei şi artei.

Inclus de UNESCO în patrimoniul cultural universal, oferă privirilor o antică arenă romană, o mulţime de biserici, devenite locuri de pelerinaj, cea mai veche grădină botanică din Europa, observatorul astronomic al lui Galileo Galilei şi multe alte minunăţii. Înainte de toate însă, Verona este oraşul iubirii. Aici au trăit, aşa cum spune legenda, Romeo şi Julieta, deveniţi celebri în toată lumea datorită tragediei lui William Shakespeare. Trei dintre piesele de teatru ale marelui Will îşi desfăşoară acţiunea în Verona; povestea celor doi îndrăgostiţi este, fără îndoială, cea mai cunoscută.

Sursa acestei poveşti romantice este o nuvelă din secolul al XIV-lea a scriitorului italian Matteo Bandello.

Se pare însă că povestea nu este o ficţiune pură, deoarece mai multe date istorice din secolul al XIII-lea confirmă existența a două familii locale, Cappelletti şi Montecchi, aflate în relaţii cât se poate de încordate.

Primăria oraşului a profitat din plin de frumuseţea şi simbolurile poveştii. Aceasta a amenajat un loc în care toţi îndrăgostiţii lumii retrăiesc într-un fel propria iubire. De fapt, casa Julietei este o reconstituire pricepută, neexistând nicio dovadă că nefericita tânără a trăit cândva aici.

Locuinţa a aparţinut familiei Capello, de unde şi numele străzii, Via Capello.

Casă, aflată la numărul 23, deşi loc de pelerinaj încă din anii 1800, ajunsese la începutul veacului trecut o ruină iar grădina era aproape pustie. Primăria oraşului a cumpărat totul în 1905 şi a pornit la o migăloasă muncă de restaurare. Rezultatul a fost excelent: un mic palat, închizând o curte cu ziduri înalte acoperite de iederă. Ferestrele celor două etaje ale construcţiei de tip medieval dau spre această curte întotdeauna tixită de vizitatori.

Casa de cărămidă are la intrare o poartă în stil gotic, prin care pătrunzi într-un gang ai cărui pereţi sunt întotdeauna plini de semnături, inimioare, şi tot felul de declaraţii de dragoste în toate limbile pământului. Pe o placă de marmură, fixată pe un perete al casei, este rezumată povestea celor doi îndrăgostiţi. În interior se află un mic muzeu expunând obiecte autentice din secolele XVI-XVII. Nu există nicio dovadă că au aparţinut familiei Capulet, dar absolut toate: frescele, picturile, ceramică evocă tragedia shakespeareană.

Casa nu a avut iniţial balcon.

S-a considerat că, dat fiind rolul important pe care îl avea în tragedie, nu putea lipsi din meşteşugita reconstituire. De aceea s-a făcut un efort susţinut pentru realizarea acestei piese arhitectonice. Ea a fost construită din diverse piese găsite în situri arheologice, piese care nu mai puteau fi restaurate ca atare. Se pare că de fapt au făcut parte dintr-un sarcofag şi lucrarea a fost terminată în jurul anilor 1930. Sub balcon se află statuia Julietei, creaţie a lui Nereo Costantini şi ridicată în 1972.

Oameni de pretutindeni îi scriu Julietei scrisori, cerându-i sfaturi în dragoste.

Există o întreagă echipă, „secretarii” Julietei, toţi răspunzând la aceste scrisori dintr-un birou aflat la etajul doi al casei. De altfel acest schimb de scrisori a fost evocat într-un film celebru, „Scrisori către Julieta”, cu Amanda Seyfried şi Vanessa Redgrave. De două ori pe an, de Ziua îndrăgostiţilor, la 14 februarie, şi de Ziua Julietei, la 17 septembrie, se şterg toate semnăturile, desenele cu inimioare şi inscripţiile de pe pereţi, dar în scurtă vreme alte însemnări le iau locul.

Cei care doresc o legătură mai apropiată cu cei doi îndrăgostiţi pot vizita şi casa lui Romeo, însă doar pe dinafară. Aceasta este o locuinţă privată. Ei mai pot merge la mormântul Julietei, de o remarcabilă simplitate. Insa, nimic nu egalează emoţiile care îi copleşesc în balconul din curtea acoperită de iederă.

Sursa: revistamagazin.ro

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here