”Nu este bine să fie omul singur, să-i facem ajutor asemenea lui”

0
110

Căsătoria civilăCăsătoria civilă este o însoțire pe viață între un bărbat și o femeie, prin liber consimțământ în condițiile legii, adică are la bază un contract plecând însă de la afecțiunea reciprocă, pe când nunta creștină, care presupune în prealabil căsătoria civilă ca așezământ natural, este o însoțire sfântă, făcută cu binecuvântarea lui Dumnezeu în Biserică printr-o sfântă Taină, prin Taina Nunții sau Cununei, care sfințește iubirea și legătura celor însoțiți.

De la început, de când Ziditorul a făcut pe om, căsătoria apare ca un așezământ natural, legat de însăși natura omului, dar de origine divină, instituit prin cuvintele: „Și a zis Domnul Dumnezeu: Nu este bine să fie omul singur, să-i facem ajutor asemenea lui”.

Apoi, a binecuântat însoțirea bărbatului cu femeia, zicând: „Creșteți și vă înmulțiți și umpleți Pământul și-l stăpâniți”.

Dar legătura aceasta, decăzută prin păcat, Mântuitorul o restaurează și o înalță la rangul de Taină. Astfel El ia parte la nunta din Cana; el o sfințește prin prezența Sa și prin prefacerea apei în vin .

Sf. Apostol Pavel înfățișează nunta ca pe o Sf. Taină. Ea este asemenea celei mai mari uniri dintre Hristos și Biserică: „Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa, și se va alipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos și Biserică”.

„Învățătura de Credință Ortodoxă”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Ed. Doxologia 2009

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here