Un aspect asupra căruia insistă morala și spiritualitatea ortodoxă este acela de a nu așeza la baza alegerii viitoarei partenere de viață avuția sau bogăția. Astăzi, sunt de notorietate și larg mediatizate cazuri de mezalianțe, de căsătorii „contracte”, vândute sau cumpărate din varii interese și cu prețul unor compromisuri proporționale, între persoane de vârste mult diferite, stare socială sau pregătire profesională adeseori total incompatibile.
În ultimii ani, a devenit un „trend” ca persoane implicate în astfel de relații să încheie, amiabil, „contracte prenupțiale” personalizate, în care să își declare fiecare averea personală sau „participația” sa, acte juridice având clauze speciale, ca în cazul disoluției cuplului, fiecare să-și retragă și să-și păstreze bunurile individuale, de la începutul căsătoriei.
Dincolo de spiritul mercantil, astfel de contracte „preventive” demonstrează că soții sau unul dintre ei a așezat relația lor, de la bun început, sub auspiciile neșansei și ale incertitudinii stabilității și trăiniciei ei, ca unul care, din debutul acesteia, s-a gândit că ea ar putea înceta oricând și ar fi bine să se protejeze nu atât sentimental, cât mai ales material.
Referindu-se la adevăratele averi ale sufletului omenesc, Sfântul Ioan Gură de Aur întreabă: „Ce folos de bogăție, dacă femeia e cheltuitoare, dacă nu-i înțeleaptă, dacă împrăștie totul mai repede ca vântul? Ce folos de bogăție, dacă femeia e desfrânată și are nenumărați amanți? Ce folos de bogăție, dacă e bețiv? Arătând că familia sau căsnicia nu este „târguială, ci comuniune de viețuire”, nu „un comerț al aurului”, „o afacere, ci o comuniune de viață”, el îi îndeamnă pe tineri să caute „bogăția cea multă”, „visteria cea mare”, „bunătățile cele nenumărate” iar acestea sunt trăsăturile unui „suflet bun”, arătându-se prin virtuți.
„Familia Contemporană, între ideal și criză”, Preot profesor dr. Ioan C.Teșu
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]