Cascada Duruitoarea- un colţ de Rai

0
327

Vom continua lista reportajelor din paginile Jurnalului Spiritual cu reliefarea unui monument al naturii, care va dăinui în istoria peisagisticii româneşti. Potrivit zonabicaz.ro, monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervaţie naturală, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Parcul Național Ceahlău.

duru1Denumirea cascadei provine de la zgomotul puternic şi continuu pe care îl face atunci când are apă multă. Acesta devine asurzitor, mai ales în perioadele ploioase, atunci când debitul râului creşte.

Cascada este accesibilă pe traseul marcat cu cruce roșie pe fundal alb, fiind unul dintre primele șapte trasee care au fost marcate în Masivul Ceahlău (din 1936). Traseul pornește din Stațiunea Durău (800 m) — Poiana Viezuri (1.200 m) — Cascada Duruitoarea (1.210 m) — Poiana Scăiuș (1.400 m) — Polița cu Ariniș (1.650 m) — Curmătura Piciorul Șchiop (1.780 m) — Cabana Dochia (1.750 m), are o lungime de 7,5 km și poate fi parcurs în aproximativ 5 ore, se arată pe viziteazaneamt.ro.

Minunata cascadă se bucură de o cădere impresionantă de apă de 25-30 m înălţime, apele sale fiind despărţite în două de un prag.

Situată în Masivul Ceahlău, în punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1270, aceasta şi-a consolidat bazele pe Pârâul Rupturii care izvorăşte din golul alpin şi se varsă în Valea Schitului şi apoi în Lacul Bicaz.

duru2Conform http://www.agerpres.ro, Muntele Ceahlău este emblema județului Neamț, fiind unul dintre elementele principale ale stemei județului. Cel mai înalt vârf al muntelui este Ocolașul Mare, cu 1.907 m, în timp ce vârful Toaca măsoară 1.900 m. Masivul Ceahlău, în cuprinsul căruia se încadrează Parcul Național Ceahlău (din 1955, cu o suprafață de 7.742,5 ha), este situat în grupa centrală a Carpaților Orientali, în partea de sud-est a Munților Bistriței.

Amintim o faună impresionantă, din care reliefăm existenţa ursului carpatin, a lupului, a cocoşului de munte, caprei negre sau viperei, respectiv o floră deosebită remarcată prin existenţa florii de colţ.

Printre cele mai spectaculoase atracţii turistice se numără relieful conglomeratic reprezentat de vârful Toaca, Panaghia, Căciula Dorobanțului, Piatra cu Apă, Detunatele, Dochia, Clăile lui Miron.

duru3Acestea fiind spuse nu ne rămâne decât să vizităm Cascada Duruitoarea ori de câte ori avem ocazia, aceasta rămânând întipărită în mintea fiecăruia dintre noi ca fiind una dintre cele mai frumoase şi mai zgomotoase creaţii ale naturii.

 

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here