Casele subterane

0
249

Principiul care stă la baza construcției acestor case este următorul: pământul, datorită densității ridicate, izolează pereții casei de diferențele de temperatură din exterior.

CASELE SUBTERANECasele subterane au fost construite din cele mai vechi timpuri, în special în zona temperată a Terrei. Cea mai veche dovadă arheologică datează din neolitic: este vorba despre așezarea Skara Bare din Insulele Orkney, în nordul Scoției. Cea mai faimoasă casă subterană modernă, și probabil și cea mai mare, aparține lui Bill Gates – conducătorul Microsoft și este situată pe malul lacului Washington, în Statele Unite.

Principiul care stă la baza construcției acestor case este următorul: pământul, datorită densității ridicate, izolează pereții casei de diferențele de temperaturi din exterior.

De exemplu, în timpul iernii, dacă temperatura aerului a coborât sub 0 grade, temperatura solului nu coboară sub 13-15 garde Celsius. În timpul verii, aceleași proprietăți izolatoare ale pământului, feresc casa de supraîncălzire, deoarece variațiile de temperatură din sol sunt foarte mici de la un anotimp la altul.

De regulă, casele construite în pământ au doi pereți la suprafață: peretele dinspre sud și tavanul.

Aceștia sunt și pereții care slujesc drept sursa de lumină naturală (au ferestre și luminatoare) și de căldură, fiind construiți din materiale care au capacitatea de a capta și stoca căldura. Această căldură stocată în timpul zilei este răspândită în clădire în cursul nopții, necesitând un aport mic de încălzire din surse convenționale.

O astfel de construcție presupune existența unui proiect adaptat acestor condiții (casa trebuie proiectată cu suficiente surse de lumină naturală și ventilație pentru a nu induce sentimentul de claustrofobie) și un constructor experimentat pe genul acesta de proiecte, pentru că altfel pot apărea probleme de tipul condensului, infiltrațiilor de apă și lipsa luminii naturale.

Printre principalele avantaje se numără: durata de viață mai mare decât a unei construcții normale, economii de până la 50% la cheltuielile de încălzire, rezistență mărită la cutremure, costuri similare, sau chiar mai mici de construcție în comparație cu o casă pe pământ, mentenanță redusă, este neafectată de vremea de afară și prezintă o securitate mai mare.

Sursa: 100 construct.ro

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here