Căsnicia modernă

0
123

casnicieSfântul Ioan Gură de Aur identifică trei scopuri esenţiale ale întemeierii unei familii: temperarea pornirilor trupeşti spre senzualitate şi sexualitate, prin împlinirea lor în cadrul căsniciei şi prin respectarea unei discipline conjugale; înmulţirea neamului omenesc, prin naşterea de copii; dobândirea sfinţiei, prin împreuna+lucrare a soţilor şi ajutorul reciproc în dificila oeră de dobândire a mântuirii.

Analiştii problemelor cu care se confruntă familia contemporană, pe baza cercetărilor desfăşurate pe plan mondial în ultimele decenii şi arătând că tot mai mulţi tineri evită să se mai căsătorească, prin precauţie faţă de modelul tradiţional al familiei, din lipsa încrederii faţă de sexul opus, uneori şi ca efect al mai multor relaţii pasagere, dar fără implicare reală, fără responsabilizare şi finalizare maritală, precum şi din teama de a nu-şi complica problemele personale cu ale unei a doua persoane şi eventual ale unor posibile sarcini şi copii, enumeră, ca raţiuni fundamentale ce motivează întemeierea unei familii: compatibilitatea sexuală; fuga de singurătate, nevoia unui suflet confident, a unui prieten; dorinţa de siguranţă financiară, fuga de constrângerile parentale; dorinţa de a fi important pentru cineva, de a conta pentru cineva care apoi să îl şi aprecieze şi încurajeze.

Studiile de specialitate arată că expectanţele sau universul de aşteptare al bărbatului faţă de femeie şi al femeii faţă de partener sunt mult diferite. Astfel, în aşa-numita „piramidă a trebuințelor”, după nevoile generale, fundamentale sau bazale și care sunt general umane, comune atât bărbaților, cât și femeilor și indiferent de vârstă, așteptările devin diferite în funcție de sex. În timp ce femeia așteaptă ca, atunci când se află în compania partenerului iubit, să fie ocrotită și păzită de orice factor negativ, fizic și psihic, bărbatul are nevoie, din partea femeii, să fie încurajat și susținut în demersurile sale și să își afle în cadrul relației lor împlinirea fizică și sufletească.

Ca atare, și motivațiile care stau la baza întemeierii unei familii diferă de la unul la altul. În timp ce bărbații se căsătoresc „din dorința de a avea copii care să le poarte numele, să le asigure perenitatea, după cum și din pasiune, pentru a dobândi o poziție socială ori pentru a avea un protector similar cu acela al mamei de odinioară”, femeile se căsătoresc „mânate de dorința de a ieși de sub aripa protectoare a părinților, din dorința de a asigura că sunt protejate, precum și din cauza presiunii sociale de a nu rămâne fete bătrâne”.

Exprimat într-un mod general, o căsnicie devine durabilă și împlinită atunci când „soția se străduiește să satisfacă nevoile soțului, iar soțul se străduiește să satisfacă nevoile soției. Această combinație stă la baza virtuților durabile ale unei relații pline de dăruire”.

În mod similar, într-o relație de iubire, femeia este cea care atrage pe bărbat, exprimând „prin mimică, prin gesturi, prin elocuțiune, prin comportament (și deloc prin limbaj verbal) afecte, sentimente și procese afective, care să atragă pe bărbat, de pildă: să fie surâzâtoare, veselă, deschisă, simpatică, amabilă”. În opinia acelorași autori, stabilitatea unei căsnicii este bazată pe modul în care soția reușește să își însușească și să dezvolte laturile personalității sale legate de sensibilitate sau afectivitate, cum ar fi: dragostea, amabilitatea, simpatia, bunătatea, blândețea, compasiunea, etc.

„Familia contemporană, între ideal și criză” – Pr. Prof. Dr. Ioan C. Teșu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here