Castelul Banffy din Cluj, salvat de Prințul Charles

0
157

29ddc340-ff51-11e3-996d-874724bee77b_castelPrințul Charles al Marii Britanii salvează Castelul Banffy, din Cluj, care se află în reparații de 13 ani.

Și asta după ce arhitectul britanic specializat în conservarea monumentelor, David Baxter, venit în 2001 în țara noastră, pentru un proiect de restaurare, i-a scris Prințului Charles.  Îndrăgostit de Castelul Banffy din Bonțida, arhitectul nu a mai vrut să plece din România.

“Prințul de Wales a fost cucerit de idee, așa că ne-a scris o scrisoare, a semnat-o și ne-a mărturisit cât de mult îi place acest proiect. Scrisoarea a fost aur curat pentru noi”, a povestit David Baxter, citat de incont.ro. 

În cei 13 ani de când au pornit lucrările de renovare, cheltuielile au depășit 3 milioane de euro, fiind scoasă la lumină doar o mică parte din castel, respectiv clădirea bucătăriei, transformată în cafenea, câteva spații de cazare și grajdurile.

Datând din anul 1300, castelul Banffy a fost recuperat abia în anii 2000 de către moștenitoarea familiei, Cătălina Banffy, care are însă acum 90 de ani și trăiește în Maroc. Din 2009, ea a lăsat castelul în grija fundației Transilvania Trust.

Ultimul locatar al castelului a fost însă Miklos Banffy, care a trăit la Bonțida până în 1944, când a fost nevoit să părăsească domeniul.

“Banffy Miklos a fost un politician eminent, un scriitor. La acea vreme, armata germană, care se retragea din Rusia, a trecut pe lângă castel și i-a dat foc. Avem mare noroc că structura castelului a rămas intactă”, după cum a povestit arhitectul Baxter.

Cele mai mari stricăciuni au fost suportate însă de clădire în perioada comunistă, când aceasta a fost transformată în CAP.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here