Castelul Coca

0
350

O mie și una de nopți în Spania: castelul Coca este una dintre cele mai frumoase fortărețe din Spania și un splendid exemplu de arhitectură Mudéjar.

castelulAceastă bijuterie arhitectonică în materie de fortărețe se găsește la vest de orașul Coca, la circa 50 km de Segovia. Deoarece castelul este construit din cărămizi roșii, el pare să licărească în calde nunațe de roșu. Această înfățișare plăcută este sporită de numeroase turnulețe care îi conferă un aer  jucăuș  și atenuează aspectul de monolit fortificat al fortăreței.

Ca mulți alții, Don Alfonzo de Fonseca, arhiepiscop de Sevilla, dorea un castel impunător, adecvat poziției sale sociale, care să poată servi și ca fortăreață puternică. Era amator de lux și măreție, era un personaj important la curte, îi plăceau intrigile de palat și avea mulți dușmani. Într-adevăr, în secolul al XV-lea când a construit fortăreața, amenințarea în Spania centrală nu venea din partea maurilor – războiul religios se încheiase – ci din partea dușmanilor personali ori a familiilor  aristocrate rivale.

Castelul Coca, înconjurat de ziduri fortificate cu tunuri de veghe masive, impunătoare, este foarte bine protejat. Zidurile fortificațiilor și ale castelului însuși sunt impodobite cu geamuri decorative. Zidurile, porțile și turnurile sunt în stil mudéjar, îmbinând elemente arhitectonice  islamice și creștine (mai ales gotice). Acestea includ stucatură decorativă și brâuri, precum și arcuri maure în formă de potcoavă care au fost adăugate pe zidurile donjonului pentru a forma un arc ascuțit.

Schober Ulrike, Castele si palate din Europa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here