Castelul din Saumur

0
604

SaumurDeși  fortificat, castelul gotic Saumur  este o construcție plăcută care a contribuit, fără îndioală, la epitetul orașului, este „Perla familiei Anjou”. Perspectiva de la Loara este deosebit de pitorească, dând spre celălalt mal, peste vechiul oraș și în sus spre turnurile castelului care se disting în amurg ori sunt luminate de proiectoare noaptea.

Situat la confluența Loarei cu Thouet, Saumurul, a fost întotdeauna  un subiect de dispută, așa încât era important să se ridice  o fortăreață puternică. Probabil că Fulco Nerra, conte de Anjou, a fost primul care a construit o fortăreață pe aflorimentul stâncos care domină orașul,  dar nu a mai rămas nimic din prima fortăreață.

Castelul  actual datează din vremea ducelui Ludovic d’Anjou, fratele lui Carol al V-lea și al ducelui Jean de Berry. Ludovic moștenise castelul de la tatăl său și l-a reconstruit în 1340, transformându-l  într-o reședință princiarăcare să egaleze palate luxoase ala fraților săi. Se  știe exact cum arăta castelul în trecut datorită faimoasei Cărți a orașelor sau Les Très Riches Heures du Duc de Berry, pictată în 1410 de frații Limburg, care conține un desen detaliat al castelului la pagina pentru luna septembrie.

Mărețele fundații ale fortăreței feudale din 1230 au fost întegrate în noua clădire, care este compusă din patru aripi fortificate construite în jurulunei curți.

La extremități se află apartamentele rezidențiale, legate prin turnuri poligonale, construite pe baza rotundă a vechii fortărețe. Mulura îngustă de pe turnuri le conferă o înfățișare înaltă, subțire.

Această impresie a fost întărită, în timpul ducelui Ludovic d’Anjou și de adăugarea acoperișului magnific, atât de tipic goticului francez: coșuri, turnulețe cu acoperișuri ascuțite, lucarne și giruete aurite, decorate cu blazonul ducelui și înalțate spre cer. Aceasta îi dădea  fortăreței robuste, asemănătoare unui castel, o înfățișare suplă, de castel de basm. Din păcate, multe dintre aceste caracteristici nu s-au păstrat, așa încât aspectul fortificat al castelului din Saumur este mult mai aparent acum, decât odinioară.

În secolul al XVII-lea, orașul,  care prosperase în Evul Mediu, a început să decadă, iar castelul a ajuns în paragină. Aripa nord-vestică s-a prăbușit și nu a fost reclădită, iar castelul a fost folosit ca închisoare în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Napoleon, l-a trasnformat în închisoare de stat. Mai târziu, între 1830 și 1890, a fost folosit pe post de cazarmă și depozit de arme.

În 1906 castelul a intrat în propietatea orașului Saumur și a fost restaurat.

El adăpostește acum două muzee. Primul etaj, cândva cu apartamentele ducelui, cuprinde acum, un un muzeu de arte și meșteșuguri. Colecțiile includ tapiserii, mobilier, tablouri și sculpturi din Evul Mediu și Renaștere, precum și o colecție de vase de faianță și porțelan din perioada barocă.

Saumur este prin tradiție centrul ecvestru al Franței. Musée du Cheval, de la etajul superior cuprinde totul despre cai și istoria lor. Școala de cavalerie a fost înființată aici în 1768, iar din 1972 Saumur adăpostește  și Școala Națională de călărie, care înclude faimosul Cadre Noir,  o variantă franceză  a școlii spaniole de călărie. Printre exponate se numără și șei, scări de șa și zăbrale din multe țări, precum și imagini despre cai și călărie.

Castele și palate din Europa”, Schober Ulrike

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here