CASTELUL HUNIAZILOR TRANSILVANIA

0
587

castelul-huniazilorCASTELUL HUNIAZILOR TRANSILVANIA

Castelul Huniazilor este monumentul remarcabil şi marca turistică a judeţului Hunedoara. Este o construcţie impunătoare, înaltă, cu turnuri, turnuleţe, ferestre şi balcoane, ce a fost transformată în muzeu. Castelul Huniazilor a fost clădit de către Iancu de Hunedoara, în secolul XV, pe locul unei întărituri mult mai vechi ce se afla pe o stâncă, înconjurată de apele pârâului Zlasti.

Castelul Huniazilor adăposteşte între zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul şi-a pus amprenta într-un mod aparte.

Turnul vechi de poartă, prima intrare în castel în prima jumătate a secolului XVII, a fost închis cu ajutorul Turnului Alb pentru a fortifica sistemul defensiv pe latura de sud-est a castelului.

castelul_huniazilor 3Capela Castelului Huniazilor, considerată una din părţile reprezentative pentru secolul XV, este o mixtură între stilul romantic şi moda gotică târzie.

Sala Dietei este realizată la mijlocul secolului XV în stil gotic târziu şi este spaţiul dedicat ceremoniilor.

Turnul Capistrano a fost iniţial utilizat de către părintele franciscan, Ioan de Capistrano, confesorul lui Ioan Corvin până în a doua jumătate a secolului XV.

Aripa Bethlen este alcătuită din dormitoare la parter, o sufragerie la etaj şi o galerie anexată în secolul XIX, lucrată după canoanele arhitecturii neogotice

În Castelul Huniazilor se găseşte şi Palatul administrativ, construit pe trei nivele de locuire.

castelul huniazilor 1Ansamblul numit NeBoisa (Nu te teme) este compus dintr-o galerie înaltã, susţinută de pilaştrii de piatră şi un turn masiv, înaintat, cu patru nivele de apărare, evidenţiază arta militară transilvăneana.

Terasa de artierie este o construcţie pur militară.

Castelul Huniazilor – Legenda

Există şi o legendă în popor conform căreia fântâna din Castelul Huniazilor ar fi fost săpată trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Cei trei au trudit timp de 15 ani, dar nu au avut parte de libertatea promisă. Pe pereţii fântânii dăinuie o inscripţie, însemnând:

,,Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”. Turiştii care vizitează Castelul Huniazilor au obiceiul de a arunca monede în apă.

Cules de Alina Magdici

Sursa: inromania.info

 

V-ar putea interesa şi aceste articole