Castelul Loarre – Fortăreța mănăstire

0
316

Această remarcabilă fortăreață-mânăstire se ridică cu mult deasupra peisajului arid al câmpiei singuratice, lângă granița franco-spaniolă și amintește de vremuri nesigure, când creștinii și maurii rivalizau pentru supremație în Spania.

castelCastillo de Loarre se distinge cu greu de la distanță, dar, dacă te apropii castelul pare să răsară dintre stânci. El a fost construit pe locul unui fort iberic, ridicat pentru a asigura securitatea împrejurimilor. În secolul al X-lea, actualul complex era deja un important bastion de apărare împotriva maurilor, fiind una dintre cele mai vechi fortărețe din Spania. Căzut în mâinile maurilor în 1605,  castelul a fost însă recucerit în foarte scurt timp. El a fost extins și fortificat și mai mult, ca să nu mai poată fi cucerit, s-au mai construit o mânăstire și o capelă în interiorul fortificațiilor defensive.

Această capelă de fortăreață a fost construită pe o pantă. Pe partea care dă spre pantă ea are doar două etaje, însă există trei în interior. Fațada exterioară este decorată cu frize orizontale, având o linie de demarcație care indică înălțimea diferitelor etaje. Ferestrele sunt încadrate de coloane și deasupra portalului de la intrare se află o reprezentare a Judecății de Apoi, din care, din păcate, s-a păstrat doar partea de jos. Absida este detașată din naosul principal al capelei și este încadrată de semi-coloane și de arce ale pereților.

Fortăreața  a fost reședința preferată a regilor din Aragón. Regatul a înflorit, iar Loarre a devenit un centru prosper. Picturile murale și basoreliefurile descoperite de curând în așa-numitul apartament al reginei reflectă rolul important  jucat de castel la acea vreme. Faima sa nu a rezistat prea multă vreme, întrucât regele Sancho I Ramírez a construit o altă mânăstire-fortăreață în Montearagón și i-a mutat pe călugării de la Loarre în noul așezământ. Marile fortificații cu zece turnuri de veghe, donjon, apartamente rezidențiale și capelă au fost construite în întregime în secolul al XIII-lea. Când spaniolii au recucerit Peninsula Iberică, necesitatea apărării regiunii a încetat însă, iar castelul Loarre și-a pierdut mult din importanță.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here