Castelul Peñíscola

0
558

CastelImpunătoarea fortăreață a templierilor se găsește la nord de Valencia, în Coasta del Azahar. Așezarea sa unică, în munți, pe un afloriment stâncos îngust de 64 de metri deasupra mării, i-a asigurat locul în istoria creştinismului deoarece a servit ca refugiu antipapei Benedict al XVIII-lea.

Castelul Peñíscola este compus din trei părți distincte. Cea mai veche datează din secolul al XI-lea și a fost construită în stil romanic. Simplitatea și absența ornamentelor și blocurile de piatră folosite la construcția zidurilor masive sunt o dovadă impresionantă a arhitecturii militare sobre.

Castelul este una dintre cele mai importante atracții din Spania și cea mai vizitată fortăreață spaniolă, după Alhambra. Biserica romanică cu bolta sa curbată ocupă cea mai mare suprafață a fortăreței. Donjonul, situat în spatele bisericii, servea ca sală de adunare pentru sinoadele și întrunirile clerului.

Carcerele erau săpate adânc în stâncă. Prizonierii erau în siguranță acolo, deoarece puteau ieși doar cu ajutorul unor troliuri și frânghii astfel că era imposibil ca cineva nu să putea să evadeze. Scările din donjon duceau la un tunel care cobora la mare, ca ocupanții săi să poată fugi cu barca la nevoie, sau că fortăreața să poată fi aprovizionată în caz de asediu.

Deasupra intrării în donjon se află blazonul lui Benedict al XIII-lea: tiara papală, două chei și o lună care descreşte. Înainte de a ajunge antipapă, el se numea Pedro de Luna, așa încât i se mai spunea Papa Luna. El a fost ales la Avignon ca al treilea antipapă, cu condiția să abdice la nevoie, pentru a pune capăt schismei dintre Avignon și Roma. I s-a cerut să o facă în 1409, dar el a refuzat și a continuat să consacre cardinali. Schismă, în care doi papi predindeau simultan că dețin autoritatea, a durat între 1371-1417. În acel an, Papa Luna a fost depus de Conciliul din Konstanz care a pus capăt Marii Schisme. Abandonat de adepții săi și acuzat de erezie, Benedict s-a refugiat la Peñíscola. El a supraviețuit mai multor tentative de otrăvire și a pretins, până la moartea sa din 1424 că el este adevăratul papă. Fortăreața deține și acum câteva obiecte care au aparținut papei Luna.

 Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here