Castelul Stirling

0
802
Castelul StirlingIstoria Scoţiei se bazează pe două stânci, Edinburgh şi Stirling. Această observaţie neceremonioasă reflectă importanţa casei regale scoţiene a Stuarţilor şi a reşedinţei acestora, Castelul Stirling.

Oraşul Stirling este situat la vest de Edinburgh la graniţa dintre Lowlands şi Highlands, pe Firth of Forth. Castelul este ridicat pe un afloriment stâncos şi domină oraşul aflat mai jos. Strategic, locul era atât de protejat, încât toţi copii din familia Stuart au crescut aici, castelul Stirling fiind considerat mult mai sigur decât Edinburgh.

În centrul fortăreţei, lângă curtea superioară, se află palatul construit de James I, în jurul unei curţi interioare între 1538 şi 1542. Sala de audienţe este decorată cu medalioane de lemn bogat împodobite, capetele Sterling, înfăţişându-i pe regii Scoţiei. Curtea interioară este decorată cu sculpturi aşezate în nişe, între ferestre. Demoni şi diavoli poară personaje mitologice pe coloane; statuile animaliere de piatră care decorează zidul parapetului au rol de garduri.

Toate acestea fac din castelul Stirling un minunat exemplu de Renaştere timpurie scoţiană, cu puternice influenţe franceze.

Sala Mare a fost construită la finele secolului al XV-lea, pe timpul lui James al III-lea. Această sala gotică cu galerie pentru muzică şi tavan cu grinzi  suspendate, a fost concepută ca o sală cu mai multe roluri, pentru ceremonii şi sesiuni ale Parlamentului, dar nu şi pentru a servi drept cazarmă – aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Lângă Sala Mare se află capela, renovată de James al VI-lea, în 1594, pentru botezul fiului său.

Cheia Scoţiei

Castelul Stirling era cunoscut drept cheia Scoţiei datorită aşezării sale strategice pe un afloriment stâncos. De acolo, Stuarţii puteau să controleze câmpia fertilă din jurul Firth of Forth şi să vadă duşmanii apropiindu-se de la o mare distanţă. Acest lucru le permitea să le pregătească o primire pe măsură celor curajoşi pentru a ataca. Lângă castelul Stirling s-au purtat numeroase bătălii. În 1297, William Wallace a triumfat asupra englezilor, iar Robert the Bruce a câştigat decisiva bătălie din Războiul de Independenţă, împotriva lui Edward al II-lea, în 1314, când 8.000 de scoţieni au înfruntat 20.000 de englezi. Scoţienii au capturat întrega armată, precum şi mulţi bani şi multe arme.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here