Castelul Windsor – o adevărată splendoare

0
855
windsorUnul dintre cele mai frumoase castele din lume, construit pe un afloriment stâncos, Castelul Windsor domină orașul Windsor. În lunga sa istorie de aproape o mie de ani, el a fost martorul momentelor bune și rele ale moharhiei engleze. De când a fost construit de William Cuceritorul, castelul a fost reședința familiei britanice regale.

După cucerirea Angliei, în secolul al XI-lea, William Cuceritorul a început să-și consolideze puterea și noul teritoriu. Prin 1078, în același timp în care construia Tower of London, el a construit și castelul Windsor, ca fortăreață în Windsor, unul dintre numeroasele castele de apărare ridicate în jurul capitalei. De-a lungul secolelor, monarhii englezi au extins treptat castelul conform noilor standarde de confort și siguranță. Ei au adăugat și încăperi oficiale și apartamente demne de reședința unei familii regale, transformând fortăreața  într-un minunat palat.

Cele mai radicale modificări au fost făcute în secolele al XII-lea și al XIII-lea.

Atunci, clădirile de lemn și palisadele au fost înlocuite de clădiri și ziduri  din piatră, iar donjonul a fost înlocuit de Turnul Rotund. De atunci, Turnul Rotund marchează  separarea dintre curtea superioară și cea inferioară. Capela St. George a fost ridicată în curtea inferioară între 1475 și 1525, iar în 1683 Carol al II-lea a reconstruit castelul în stil baroc. La începutul  secolului al XIX-lea, George al IV-lea l-a însărcinat  pe arhitectul Jeffrey Wyatville să regândească castelul. Acestea urmau să fie ultimile modificări majore care au dat castelului Windsor înfățișarea actuală.

Din exterior, castelul pare o fortăreață romantică, înspăimântătoare, dar își surprinde vizitatorii cu minunatele sale decorațiuni interioare somptoase.

Când regina se află aici, drapelul regal este înălțat pe Turnul Rotund. Acest lucru se întâmplă mai des la începutul verii, de Crăciun și de Paște. Când regina nu  se află aici, încăperile oficiale sunt deschise publicului. Printre acestea se numără scara cea mare, holul amplu, sala de bal, camera Waterloo, salonul reginei și dormitoarele regale. Multe dintre camere sunt decorate cu picturi murale baroce de Antonio Verrio. Toate apartamentele conțin valoroase opere de  artă, deoarece regina Elisabeta deține una dintre cele mai mari colecții private de artă. Totuși, există minunate opere de artă în alte părți ale castelului cum ar fi Turnul lui George al IV-lea, așa încât merită să-l vizitați chiar și atunci când apartamentele oficiale nu sunt deschise publicului.

Adevărată splendoare

Unul dintre principalele locuri de interes din castelul Windsor este capela St. George, o capodoperă a goticului perpendicular. Aceasta este un minunat exemplu de gotic târziu englezesc, caracterizat de accentuarea elementelor verticale.

Fațada dinspre sud, cu foișoarele și stâlpii săi, este deosebit de frumoasă. Interiorul capelei este impresionant  și sobru. Are un minunat tavan boltit și o fermecătoare fereastră la vest cu vitralii alcătuite din 75 de bucăți de sticlă separate. Ele înfățișează regi, episcopi, preoți și sfinți, alcătuind o adevărată sinteză a artelor. Este capela Ordinului Jartierei, ordinul cavaleresc întemeiat de Edward al III-lea în 1348.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here