Castelul Sant’Angelo

0
321
Ziduri înalte, construite din imense blocuri pătrate, formează baza acestui bastion monumental. Castelul Sant’Angelo nu a fost construit pentru a garanta siguranța celor vii, ci pentru a-i adăposti pe cei morți.

castelAceastă clădire impunătoare a fost inițial construită ca mausoleu pentru împăratul Hadrian. Ulterior, Castelul Sant’Angelo a devenit fortăreață și în prezent funcționează ca muzeu.

Împăratul Hadrian a ridicat această clădire  circulară pe malul drept al Tibrului, în centrul Romei, între 135 și 139 d.Hr. Modelul său a fost, probabil, mausoleul lui Octavian Augustus aflat în apropiere. În secolul al III-lea, împăratul Aurelian a integrat acest grandios mausoleu între zidurile orașului și l-a folosit ca fortăreață.

În 590, la Roma s-a dezlănțuit ciuma și sute de oameni i-au căzut pradă. Medicii erau depășiți și rugăciunea părea a fi rămas singurul spijin. Papa Grigore cel Mare a organizat o procesiune prin Roma cu oameni care se rugau lui Dumnezeu, implorându-L să pună capăt epidemiei. Când procesiunea a ajuns la mausoleul lui Hadrian, aflat la zidurile orașului, papa Grigore a avut o viziune a arhanghelului Mihail deasupra fortăreței. Arhanghelul Mihail și-a băgat sabia înapoi în teacă, semn că ciuma urma curând să se sfârșească.

Numele clădirii, Castelul SantAngelo (Castelul Îngerului), a fost inspirat de această legendă. În timpul papei Bonifaciu, la începutul secolului al VII-lea, s-a construit în vârful fortăreței o capelă închinată Sf. Mihail, cu statuia îngerului deasupra.

Mausoleul lui Hadrian a devenit o adevărată fortăreață, la începutul primului mileniu. În timpul secolelor următoare, mulți papi s-au refugiat în Castelul Sant’Angelo.

Într-adevăr, în 1277, papa Nicolae al II-lea a construit un pasaj subteran secret care lega palatul Vatican de castelul Sant’Angelo.

Papii renascentiști Alexandru al VI-lea și Iulius al II-lea au conceput decorul interior luxos. Dorința lor de viață este clar reflectată în pictura tavanelor, însuflețită de imagini cu copii senzuali și alte persoanaje dezbrăcate. Baia comandată de papa Clement al VII-lea lui Giulio Romano – discipol al lui Rafael – era mică, dar bogat decorată cu stuc și sculpturi grotești.

Muzeul Castelului Sant’Angelo are 58 de încăperi și oferă o perspectivă panoramică asupra Romei, din vârful fortăreței. Exponatele sunt modele de clădiri, arme și un tezaur. Ponte Sant’Angelo, ale cărui arcade centrale fac parte din podul original din anul 135 d.Hr, leagă castelul de celălalt mal al Tibrului. Cele zece statui reprezentând îngeri, de pe pod, sunt opera lui Gian Lorenzo Bernini, geniul sculpturii din Roma.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here