„Cât de complicat e un om simplu!”

0
310

om simplu– Care-i problema cea mai grea pe care o întâlniți la spovedanie?

– Întrebarea e ușor de pus. Trebuie să amintesc aici de o idee vehiculată și de Dostoievski:  „Cât de complicat este un om simplu!”

Problema cea mai grea este atunci când se observă că ezită, evită să mărturisească păcatul așa cum l-a făcut sau când îl ocolește sistematic. Sau începe să-l spună cu scuze.

Nu se poate răspunde întru totul la întrebarea aceasta, pentru că fiecare ins are particularitatea lui. Trebuie să vorbești într-un limbaj accesibil lui și să-l înțelegi…Fără discuție să-l iubești cel dintâi.

Aș putea spune că problema cea mai grea e problema fiecăruia.

– Ce calități trebuie să aibă un preot pentru a fi un bun duhovnic?

Să aibă conștiința că are răspundere mare, să aibă cumințenie, să fie activ. Să fie cum spune Biserica, să le slujească oamenilor, să spovedească cu râvnă. Bineînțeles că are dreptul și el, că e tot om, să se apere. Sunt întrebări la care numai prin fapte se poate răspunde. Duhovnicul trebuie să respecte cu foarte multă dragoste pe cel care spune lucruri foarte grave. Pentru că dacă scapă unul de la înec, de la o apă până la gât, e un  merit. Dar nu-i mai mare meritul că l-ai scăpat pe altul de la o apă foarte adâncă? Este o bucurie pentru cel salvat și nu-i mai arde să-l certe, că de ce e ud?

Există… Sunt buni duhovnici mai tineri și vor fi cunoscuți de către credincioși. Căci dacă oamenii îi vor fi apreciat pe cei dinainte, vor ști să-i aprecieze și pe cei noi. Bine, așa sunt părinți mulți, dar nu știința le lipsește pentu a fi puternici duhovnicește, ci vitejia de a apăra Adevărul. Dacă te temi de moarte, nu poți apăra și nu poți să dai cuvânt bun. Trebuie să trăim cu conștiința morții; nu putem ocoli moartea și toată viața ne pregătim pentru ea. Dar dincolo de moarte ne așteaptă fericirea veșnică, dacă îl urmăm pe Hristos. Așadar  orice preot, ca și orice creștin, trebuie să mărturisească Adevărul cu orice preț. Căci până la urmă nici nu avem ce pierde.În cel  mai rău caz ne omoară, dar pentru asta nu trebuie să ne îndulcim poziția. Sunt duhovnici buni la noi, însă e nevoie de eroism să împlinească cunoștințele.

„Iată duhovnicul” – Părintele Arsenie Papacioc

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here