Cât de importante sunt îmbrăţişările în viaţa noastră?

0
286

Cât de importante sunt îmbrăţişările în viaţa noastră? Când suntem îmbrăţişaţi ne simţim bine. În timpul nopţii, atât corpul, cât şi creierul nostru se relaxează. Iar acest lucru nu este deloc surprinzător într-o perioadǎ în care suntem cu totul conectaţi electronic şi deconectaţi fizic.

imbratisariToţi avem nevoie de îmbrăţişări.

Studiile ştiinţifice ne demonstrează că nevoia de contact fizic este prezent la naștere și joacă un rol important, este poate cea mai importantă parte din existenţa speciei noastre. Clinicianul britanic, John Bowlby a propus conceptul evolutiv de atașament sau nevoia înnăscută a ființei umane pentru a forma legături afective strânse cu ceilalţi. Potrivit lui Bowlby, copiii se nasc cu o  predispoziţie emoţională puternică faţă de mamǎ sau tată, predispoziție ce se manifestă prin comportamente instinctive care promovează proximitatea fizică. Iată de ce copiii plâng, sug și se agață pentru a fi îmbrăţişaţi (aceste comportamente de atașament ajutǎ bebeluşii să supravieţuiască).

Aceste idei au fost iniţiate de cercetătorul Harry Harlow, prin studierea „confortului de contact” la puii de maimuţă. Experimentul revoluţionar, dar emoţionant până la lacrimi a demonstrat că apropierea şi contactul fizic sunt atitudini indispensabile în relația părinte-copil în rândul primatelor. Zeci de pui de maimuţǎ au fost separaţi la naștere de mamele lor adevărate și lăsaţi să crească singuri în cuști lângă o „mamă” surogat. Unele dintre ele îi alăptau artificial (cu ajutorul unei sticle), iar altele nu. O parte din puiuţi au fost acoperiţi cu cârpe moi, iar o parte cu sârmă tare. Harlow a constatat că ei au preferat-o în mod constant și inevitabil pe „mama” moale din cârpă, în locul celei acoperite cu sârmă, chiar dacă ea nu le furniza lapte – și această preferință a fost şi mai puternică, atunci când puii au fost supuşi unor situații vitrege. Concluzia a fost că siguranţa, dragostea şi confortul fizic pe care le asigurǎ părinţii şi îngrijitorii sugarilor (primatelor) sunt lucrurile cele mai semnificative şi de un real ajutor în lupta împotriva tuturor vicisitudinilor vieţii.

Din motive etice evidente, Harlow a efectuat studiile pe sugari de  maimuţe. Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi că pentru noi, oamenii, îmbrăţişarea este de asemenea foarte reconfortantǎ, mai ales în situaţii de stres. Temple Grandin, cercetător, a inventat „aparatul care îmbrăţişează”, un dispozitiv ingenios care te strânge puternic în braţe. Această maşinărie pare să aibă efecte calmante asupra copiilor și adulților care suferă de autism.

Cu toţii am fost, măcar o dată în viaţǎ atinşi emoţional, spiritual şi fizic. Sunt foarte norocoase persoanele care pot oferi şi primi o îmbrăţişare adevărată, care au parte de familie sau prieteni pentru a-şi exprima fizic afecţiunea, să se îmbrăţişeze, să se ţină de mânǎ în momentele de deznădejde, cu care să râdă în momentele de tristeţe, cu care să stea la masă, pe canapea vizionând un film sau o piesă de teatru, sau care au pur şi simplu un câine să le încălzească picioarele atunci când lucrează la calculator.

Sursa: http://www.psychologytoday.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here