Catedrala din Durham, Anglia

0
854

Durham-1În jurul anului 995, Episcopul Aldhun şi preoţii de la Chester-le-Street au adus moaştele sfântului Cuthbert, patronul lor, în acest loc izolat din nordul Angliei, întemeind oraşul Durham. Cu toate acestea, planul oraşului, ca şi castelul şi catedrala de aici au apărut după cucerirea normandă din 1066. Normanzii au recunoscut imediat importanţa strategică a acestui loc stâncos, accidentat, înconjurat de râul Wear ca primă linie de apărare împotriva scoţienilor. Au fortificat peninsula în 1072 şi au început construcţia unei catedrale şi mănăstiri noi în 1093. Ca urmare, episcopul de Durham a dobândit încă un rol, acela de conducător militar şi lord laic.

Planul noii catedrale este un plan tradiţional romanic (normand), deşi spaţiul interior pe trei niveluri are proporţii neobişnuite pentru acea perioadă. Arcada susţinută de coloane este foarte înaltă, aproape cât galeria împreună cu şirul de ferestre de deasupra ei. Această dimensiune îi conferă catedralei un aspect monumental puternic, cu colonete ce alternează cu coloane compozite ale căror părţi mediane se ridică până la şirul de ferestre de sus, sprijinind arcele transversale şi nervurile. Datorită acestor nervuri Durham este plasată în avangarda arhitecturii timpului (nervuri asemănătoare mai există la biserica Sant’Ambrogio din Milano, construită cam în aceeaşi perioadă, dar bolta acesteia este mult mai joasă decât cea de la Durham).
Suprafeţele interioare sunt decorate cu motive geometrice minunat distribuite: coloanele sunt decorate cu incizii în formă de zigzag, spirală, romb, iar cornişele, partea mediană a coloanelor şi căpriorii prezintă detalii de mare fineţe pe suprafaţa masivă. în secolul al Xll-lea s-a construit la capătul de vest al catedralei capela Galilee, având un singur etaj şi cinci nave şi fiind dedicată Sfintei Fecioare Măria; dar aceasta nu a fost amplasată la capătul de est, unde ar fi fost normal, pentru a nu aduce ofensă moaştelor Sf. Cuthbert, renumit pentru teama pe care o avea de femei. Capela este construită în stil romanic târziu, cu arcade subţiri, elegante şi are bogate ornamente în zigzag.
Durham a supravieţuit până astăzi aproape intactă. Deşi sunt prezente unele elemente ale goticului târziu – arce butante mascate de acoperişurile în pantă mare ale tribunelor şi câteva arce în unghi ascuţit – caracterul său monolitic masiv, ritmurile sobre şi ornamentele distinctive fac din ea un exemplu impresionant al stilului romanic. Durham este de fapt cel mai autentic exemplu de construcţie în stil romanic din Marea Britanie şi, posibil, cea mai importantă construcţie în stil romanic din lume.
Simplitatea formelor capelei Galilee este compensată de motive în zigzag puternic incizate şi utilizarea marmurei de Purbeck pentru jumătate din partea mediană a coloanelor în secţiune polilobată.

 

Durham 1

Catedrala din Durham văzută de peste râul Wear. Capela Galilee este construcţia mai joasă de pe faţada de vest. în ciuda modificărilor făcute la turnurile de vest în timpul Evului Mediu, Durham este cea mai completă reprezentare a stilului romanic în Marea Britanie.

Durham 2

 

Durham 3

 

Durham 4

Arhitectura lumii-Capodoperele, Will Pryce

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here