Catedrala Uspenski din Helsinki

0
469
Catedrala Uspenski este o catedrală ortodoxă rusă din peninsula Katajanokka, Helsinki, considerată  cea mai mare biserica ortodoxă din Europa de Vest. Biserica din cărămidă roșie cu influențe orientale și occidentale, are hramul de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Catedrala UspenskiEdificiul de cult a fost construit între 1862 și 1868 după planurile lui Aleksei Gornostajev. Ea a fost inspirată de o biserică din secolul al XVI-lea, situată în apropiere de Moscova.

Astăzi, catedrala este sediul Arhiepiscopiei din Helsinki a Bisericii Ortodoxă finlandez.

Biserica Ortodoxă finlandeză are aproximativ 60.000 de membri. Este parte a Patriarhiei Ortodoxe Ecumenice cu sediul în Constantinopol, potrivit Sacred Destinations.

Cu o înălțime de 50 de metri, catedrala are 13 cupole „bulb de ceapă”, specifice stilului bizantin rus, reprezentându-L pe Hristos și pe cei doisprezece apostoli. Cupola centrală este susținută de patru piloni de granit monolitic. Exteriorul catedralei nu este decorat, dar lasă o impresie profundă datorită contrastului dintre cărămida roșie, care a aparținut cetății Bomarsund, cupolelor verzi – făcând referire la Sfânta Treime și turlelor aurite.

Sub cupole sunt o serie de arcuri în formă de cruce îmbodobite în stil bizantin. În interior catapeteasma, peretele care desparte naosul de altar, este împodobită cu picturi religioase și icoane, executate de artiști ruși.

În interiorul bogat decorat, printre fresce și icoane valoroase pot fi admirate și serie de candelabre impresionante suspendate în tavanul boltit.

Catedrala Uspenski este renumită pentru icoane sale prețioase.

Insă două dintre ele au fost furate,  în august 2007 respectiv în iunie 2010 și recuperată în februarie 2011. Icoana Sfântului Nicolae – Făcătorul de minuni, ce datează din secolul al XIX-lea a fost furată în plină zi. Ea nu a fost găsită nici în ziua de azi.

Cea de-a doua icoană furată, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de Kozeltshan, a fost găsită ascunsă în pământ în zona orașului finlandez Turku, în luna februarie 2011. Icoana a fost restaurată și s-a reîntors în patrimoniul catedralei.

Impunător, turnul clopotniță este foarte înalt, așezat pe trei nivele în partea de sud a catedralei.

Catedrala Uspenski face parte din patrimoniul arhitectural bizantin-rus din Helsinki. Ea oferă tuturor turiștilor o priveliște spectaculoasă, care cu siguranță merită văzută.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here