Căutătorul de comori

0
152

cautatoriSe înnoptase. La uşa altui om, Tănase Irmilic din satul Viziru, bătu un străin, înveşmântat într-un chip ciudat, ţinând la subsuoară o carte cât toate zilele de mare; iar în mână avea un beţigaş cu felurite crestături. Cum dete străinul cu ochii de Tănase, îi grăi tainic: „Ascultă! Am descoperit o comoară în ţarina dumitale. Dacă îmi dai şi mie a zecea parte dintr-însa ţi-o arăt”.

Tănase dornic de aşa ceva, primi târgul bucuros. Peste noapte porni cu străinul să scoată comoara. Săpară ce săpară şi dădură peste un butoiaş greu şi bine înfundat. Îl duseră acasă cu o roabă. Aici necunoscutul răsucind butoiul în tot chipul, începu a-l atinge cu beţigaşul şi a blogorodi după carte nişte cuvinte neînţelese. Apoi zise lui Tănase: „Omule!După cum vezi, eu sunt un mare vrăjitor, probă ai că am ştiut să descopăr acest butoi cu galbeni. Banii însă sunt fermecaţi. Ca să putem umbla la ei, ne trebuie o iarbă vrăjită; altfel se preschimbă în cărbuni. După cât ştiu, această iarbă o are un unchiaş din Brăila, dar n-o vinde mai ieftin de 5000 lei. Dacă te înlesneşti să-mi dai aceşti bani, mâine mă întorc cu iarba fermecată şi desfundăm butoiul”.

Tănase, care vânduse în ajun o pereche de boi, scoase 5000 de lei şi-i dete necunoscutului. Străinul plecă în noaptea aceea; dar nu s-a mai întors. După o lungă aşteptare, Tănase sparse butoiul, dar în loc de bani, găsi în el numai pietriş. Printre pietriş dete şi de un bileţel, pe care scria următoarele:

Ară, seamănă, munceşte: din zori până-n noapte: „Nu mai scormoni pământul, să afli comori îngropate”. Ce se întâmplase? Străinul văzuse pe Tănase la obor vânzându-şi boii. El îngropă butoiaşul cu pietriş în ţarina acestuia, şi-şi bătu joc de el, luându-i banii ca să cumpere aceea iarbă vrăjită. Iată unde l-a dus setea după aur!

„Oglinda duhovnicească”,  de Protos. Nicodim Măndiţă

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here