Ce aduce mânia în viața noastră

0
136

maniaMânia este o patimă rea, de care toți suntem stăpâniți într-o măsură mai mică sau mai mare. Cei mai mulți dintre noi nu știm urmările pe care această patimă a mâniei le poate aduce în viața noastră. Dacă cineva ne-ar fotografia, sau ne-ar înregistra în ceasul mâniei, cu siguranță ne-am înfricoșa  și ne-am rușina când ne-am întâlni cu noi înșine într-un ceas de liniște.  Copiii se tem când îi aud pe părinții lor certându-se fără rost înaintea lor. În același timp, însă, se gândesc că așa trebuie să se poarte și ei, pentru că toată lumea copiilor se reduce la casa, la părinții și frații lor. Și, fiind ființe care imită, copiii fac tot ceea ce văd. Dar, dacă noi îi auzim pe copiii noștri certându-se între ei, atunci îi mustrăm și îi pedepsim. Uităm, însă, că noi le-am dat aceste lecții când ne-am purtat urât cu soțul, cu frații, cu părinții și cu cei din jurul nostru. Deci, cum să avem pretenții de la copiii noștri să fie liniștiți și să ne asculte?

Mânia este tatăl răutăților care seamănă frica, dușmănia, și de multe ori provoacă și crima. De aceea trebuie s-o lovim cu sabia liniștii și a iubirii de la început, cât să n-apuce să se nască. Uneori vine precum vârtejul care, în trecerea lui, mătură toate câte le-am zidit prin iubire. Și după aceea, de obicei la spartul târgului, ne plângem sentimentele noastre zdrobite.

Alteori, precum tăvălugul care le calcă pe toate în picioare și le face una cu pământul, spunem cuvinte pe care probabil de multe ori nu le dorim, dar ele au zburat, le-a luat vântul și le-a risipit, și cu greu mai readucem liniștea și seninătatea în jurul nostru. Aici este valabil ceea ce spune poporul: „Este precum vaca aceea care umple găleata cu lapte, dar după aceea dă cu copita și o varsă pe jos!”

Mulți spun: „Mă sufocă nedreptatea, nu mai pot!” Dar, chiar dacă presupunem că avem toată dreptatea de partea noastră, aceasta nu ne îndreptățește să-l umilim pe celălalt. Nimic nu poate fi îndreptat cu mânie și cu înjurături. Iubirea și seninătatea sunt cele care vorbesc inimii celuilalt. Iubirea îmblânzește chiar și fiarele, iar omul care se mânie nu lasă Duhul lui Dumnezeu, dimpotrivă, îl încununează și îl binecuvântează pe cel care cu iubire și cu răbdare reușește să biruiască patima mâniei.

Mulți oameni, chiar și frații între ei, nu vorbesc de mulți ani, și de multe ori pleacă din această viață fără să se împace și fără să se ierte unii pe alții. Câteodată egoismul ne împiedică să ne iertăm unul pe celălalt.

Ne-am gândit însă vreodată că este posibil ca mâine să nu ni se mai dea acest prilej? Dimineața ne trezim, ne ducem la treburile noastre, dar am plecat de acasă cu pace, suntem împăcați cu soțul, soția, copiii, frații, părinții noștri? Suntem siguri că ne vom întoarce seara acasă? Când ne așezăm să dormim știm dacă ne vom mai trezi? Viața are capriciile ei! Într-o oră ne-am certat cu cineva și în cealaltă ori aflăm că a murit. Cum ne vom simți? Cred că toate acestea trebuie să ne ridice probleme și să ne pună în față mereu frica de Dumnezeu și iubirea Lui. Și, probabil, astfel ne vom putea reține mânia. Nu credeți că merită acest efort?

Sevasta E. Hasioti, Când vrei să-ți potolești setea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here