Ce are în ea invidia?

0
587

invidiaGheronda, invidiez o maică.

– Ştiu pe care maică o invidiezi… Am aflat însă că și ea te invidiază pe tine. Eu mă voi ruga ca amândouă să-l invidiați pe râvnitorul Ilie, iar acela să vă alunge invidia și să vă dea din râvna sa cea dumnezeiască. Amin.

– Gheronda, atunci când invidiez, încerc să mă justific rațional.

– Nu este mai bine dacă te străduiești de la început să nu invidiezi? Invidia este un lucru de râs. Trebuie să-ți pui puțin mintea la treabă ca să poți scăpa de invidie; nu este nevoie să faci nevoințe mari și multă asceză, fiindcă invidia este o patimă sufletească. Ia aminte ca să nu lași să te biruiască patima invidiei, căci ea este una dintre cela mai mari patimi. Știi unde poate ajunge omul de la invidie? La pizmă și clevetire. Iar clevetirea plină de zavistie face mai mult rău decât pizma.

– Ce are în ea invidia?

– Dar ce nu are? Are mândrie, egoism, iubire de sine. Nu are dragoste și, firește, nici smerenie.

– Adică este cu neputință ca omul invidios să aibă dragoste?

– Firește că este cu neputință! Nu poate un om să aibă invidie și în același timp să aibă și dragoste. Și chiar dacă are puțină dragoste, aceasta nu este curată, deoarece așa cum este pe dinăuntru, tot astfel iubește și în afară. Invidia întinează dragostea și bunătatea, așa cum șoarecele mort întinează tot untdelemnul, atunci când cade în chiup.

– Gheronda, eu cred că invidiez deoarece nu mă simt împlinită lăuntric.

– Cum să te simți împlinită lăuntric, când vrei să se facă toate voile tale?

– Dar atunci când doresc ceva care i se dă unei alte persoane?

De vreme ce Dumnezeu a spus: ”Să nu dorești nimic din câte are aproapele tău!”, cum să dorim ceva ce este al altuia? Nici măcar cele mai însemnate porunci să nu le păzim? După aceea viața noastră devine iad. ”Fiecare este ispitit de pofta sa”, spune Sfântul Iacov , ruda Domnului. Aceste dorințe vor chinui sufletul și în iad. Iar dacă Dumnezeu ne va lua în Rai, fără să ne fi izbăvit de invidie, nici acolo nu vom găsi odihnă și în iad. Iar dacă Dumnezeu ne va lua în Rai, fără să ne izbăvit de invidie, nici acolo nu vom găsi odihnă, fiindcă vom avea aceleași dorințe iraționale.

”Patimi și virtuți”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here