Ce ascunde Groapa Marianelor? – Video

0
224

Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, în sudul insulei Guam. Este considerată cea mai profundă parte a oceanelor Terrei, având o adâncime de peste 11.000 de metri.  Dar cine poate ști câte secrete ascunde?

În decursul timpului cercetările au descoperit că deși mediul de viață de aici este deosebit de ostil, caracterizat de lipsa totală a luminii, presiune foarte ridicată și temperaturi foarte scăzute aici s-a dezvoltat un ecosistem complex și variat.

O echipă de cercetători formată din doi studenți, Anna Downing și Chloe Weinstock însoțiți de Paul Yancey, profesor de biologie la Colegiul Whitman din Washington, tocmai a descoperit o parte din ele, conform sciencedaily.com/.

Cei trei s-au întors de curând din prima expediție detaliată în zonă, care a avut loc la bordul navei cercetare aparținând Institutului Schmidt Ocean, Falkor.

Dacă în trecut, Yancey și elevii săi, au descoperit, la adâncimi moderate, molecule organice care protejează celulele vietăților din adâncuri  de efectele presiunii mari, care denaturează proteine, precum enzimele, această cercetare a a stabilit mai multe recorduri. În cadrul ei s-au colectat roci și s-au descoperit o  nouă specie de pești, la cele mai mari adâncimi înregistrate până acum.

Noua specie, descoperită la o adâncime de 8,143 metri,  face parte din familia Liparidae, este alb translucid, cu înotătoare  franjurate și o coadă ce seamănă cu cea țiparului.  Este pentru prima dată când s-a filmat pe fundul mării,  la o asemenea adâncime o specie complet necunoscută de pește.

În plus, cele mai profunde probele de rocă colectate din povârnișul interior al Gropii Marianelor, în cadrul acestei expediții, furnizează date despre una dintre cele mai vechi erupții vulcanice ale arcului Mariana Island și despre geologia formațiunii.

Wendy Schmidt, cofondator și vicepreședinte al Schmidt Ocean Institute, a fost încântat de succesul expediției „Rareori se obține o perspectivă completă a mediilor atât de adânci ale oceanului.  Întrebările la care oamenii de știință vor putea să răspundă după această croazieră vor deschide calea pentru o înțelegere mai bună a ecosistemelor de mare adâncime, care nu sunt ferite de impactul uman. “

Aceste descoperiri vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine această parte enigmatică a mării și a creaturilor care trăiesc în condițiile  extreme de aici.  Cercetarea oferă, de asemenea, o perspectivă asupra schimbărilor climatice și asupra efectelor pe care le are cantitatea mare de carbon absorbită de apa mării asupra vietăților de aici.

 Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here