Ce cărți ne recomandă Bill Gates ca lectură pentru vacanța de vară

0
234

best-books_2013_700px_v1

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a publicat lista lui anuală de cărţi pe care le recomandă pentru vacanţa de vară, pe blogul Gates Notes.

“Cărţile pe care le recomand pentru vara aceasta sunt pe teme ştiinţifice, ori din domeniul matematicii”, îşi motivează Bill Gates selecţia pe blog.

În micro-recenziile scrise de fondatorul Microsoft, el încurajează cititorii să înveţe lucruri noi, să-şi dezvolte gândirea pe paliere inedite şi să-şi pună întrebări substanţiale, relatează TIME, citat de Mediafax.

1. “Seveneves”, de Neal Stephenson

307570_800

Acest roman apocaliptic cu subiect ştiinţifico-fantastic nu-i în întregime fantastic: “Probabil că vă veţi pierde răbdarea cu informaţiile exhaustive din carte despre zborul în spaţiul cosmic – e clar că autorul, Stephenson, care locuieşte în Seattle, şi-a făcut temele şi cercetarea – dar mie mi-au plăcut la nebunie amănuntele tehnice”, scrie Bill Gates.

2. “How Not to be Wrong”, de Jordan Ellenberg

How Not to Be Wrong

Nu-i foarte cool să citeşti pe plajă despre matematică. Dar, aşa cum a scris Annie Murphy Paul în TIME, atunci când a apărut această carte, în 2014, “în loc să-şi îndepărteze cititorii potenţiali cu informaţiile matematice, autorul îi ademeneşte”. Gates explică, la rândul lui: “Ideea acestei cărţi este următoarea, aşa cum explică Ellenberg: să studiezi matematica e ca şi cum ai fi simultan înconjurat de foc şi prins în chingile raţiunii. În mod firesc şi uman, sunt atâtea situaţii din viaţa reală în care noi folosim matematica şi nici măcăr nu ne dăm seama. Matematica este peste tot în jurul nostru”.

3. “The Vital Question”, de Nick Lane

ChIXGPRWMAEZVbU

Cum răspundem la întrebarea: Unde a apărut viaţa pe Terra? Lane sugerează să ne luăm după fluctuaţiile energiei care se degajă continuu şi vom afla răspunsul. “Chiar dacă detaliile de fineţe ale cercetării lui Nick se dovedesc greşite, cred că această concentrare asupra conceptului de energie, pe care o propune, se va dovedi o contribuţie importantă la înţelegerea modalităţii prin care noi, oamenii, am ajuns să existăm.”, scrie Bill Gates.

4. “The Power to Compete”, de Ryoichi Mikitani and Hiroshi Mikitani

the-power-to-compete_2016_1200px_v1

Este o carte de dialoguri între economistul Ryoichi, care a murit în 2013 şi fiul său, Hiroshi, fondatorul companiei IT, Rakuten. În carte, cei doi analizează motivele pentru care companiile japoneze sunt eclipsate de competitorii din China şi Coreea de Nord. “Deşi nu sunt de acord în totalitate cu principiile lui Hiroshi, cred că are multe idei bune”, scrie Gates.

5. “Sapiens: A Brief History of Humankind”, de Noah Yuval Harari

yuval

Harari acoperă întreaga istorie a umanităţii. În carte sunt capitole despre inteligenţa artificială şi despre ingineria genetică. “Şi eu şi Melinda am citit cartea şi credeţi-ne, a generat discuţii aprinse între noi, la cină.”, mai scrie Bill Gates.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here