Ce ducem în dar?

0
170

darCum trebuie să procedăm respectând normele impuse de o bună educație, atunci când primim o invitație, pentru a ne exprima mulțumirea față de ospitalitatea gazdei?

Când ești invitat la prânz sau la cină, la o petrecere care are loc în casa unor prieteni ori în oraș, nu trebuie să intri în panică.

Codul bunelor amniere nu prevede de fapt nici un fel de obligație a persoanei invitate de a aduce ceva; dar cum acest cod este deseori contestat, iar noile uzuanțe, cu firescul lor, l-au cam răsturnat, este necesar să facem unele precizări:

Dacă invitația este protocolară, făcută în scris, după tot tipicul, cu o carte de vizită, nu este elegant să ne prezentăm în fața gazdelor cu platoul de fursecuri și nici cu sticla de vin sau de coniac.

Codul bunelor maniere numără, între multele sale regului, și discreția, iar aceasta impune, în cazul în care nu suntem într-o relație foarte strânsă cu gazdele sau suntem invitați pentru prima oară la masă, să ne exprimăm prin viu grai mulțumirile și recunoștința, procedând însă cu delicatețe și cu măsură, atât la începutul cât și la sfârșitul reuniunii.

Florile vor fi trimise înainte ori în ziua următoare. Astfel, foarte severul cod al bunelor maniere nu admite ca un invitat să se prezinte cu un buchet de flori în mână, pe care să-l depună, ca pe un snop de anghinare, în brațele gazdei, punând-o astfel, în încurcătură; o vom scuti pe stăpâna casei de deranjul de a găsi pe loc un vas și de a-l umple cu apă, apoi de a-l pune la vedere, ea fiind între timp ocupată cu multe alte lucruri. Florile, trimise cu o zi înainte sau a doua zi, vor fi însoțite de o carte de vizită pe care vom scrie ceva foarte simplu, cum ar fi: ˶vă mulțumim încă o dată pentru deosebita dumneavoastră amabilitate, cu cordialitate..˝, urmând apoi semnătura.

Numai dacă suntem în relații foarte strânse cu gazdele, consider că este necesar s-o repet, se admite să înmânăm gazdei tout court sau brevi manu un tort, prăjituri, bomboane sau un vin de calitate.

Excepțiile care confirmă regula sunt doar acele petreceri la care fiecare aduce câte ceva.

Mulțumirile nu sunt niciodată inutile. Spre exemplu, în Suedia, mulțumirea se exprimă prin cuvântul tack, care se repetă foarte des, fără teama de a exagera.

În Belgia, ca și în Franța se folosește expresia sˈil vous plait, chiar și la începutul unui discurs.

În Germania, unde comportamentul oamenilor este foarte ceremonios, se face uz frecvent de un danke spus în grabă; același lucru se întâmplă și în Marea Britanie cu nelipsitul thanks.

”Bunele maniere în Europa – ghid al comportamentului civilizat”, Grazia Valci

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here