Ce este ginseng-ul, care sunt efectele lui și în ce afecțiuni este utilizat?

0
513

ginseng2Ginseng-ul estre o plantă, mai exact rădăcinile plantei cu același nume, originară din China, Coreea și Japonia. În aceste âări rădăcina de ginseng se bucură de o reputație ieșită din comun, fiind considerată ca un panaceu universal. Această reputație s-a extins în ultimele decenii aproape peste tot în lumea occidentală.

Ginseng-ul pare să aibă un efect tonic general și al sistemului nervos central. Are un efect psihotonic, antidepresiv, crește capacitatea de muncă, capacitatea de concentrare, are efect hipotensiv, pare să potențeze acțiunea insulinei, are o acțiune favorabilă asupra circulației sanguine în general și asupra circulației coronariene în special.

Este utilizat în stările depresive ale vârstnicilor, în stările de debilitate, anemie, în tulburările de memorie, în nevroze, în stări de malnutriție, ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat.

Tratamentul constă în administrarea a 2 capsule cu extract de ginseng pe zi, una dimineața și una seara, pe o perioadă de 1-4 săptămâni.

Există riscuri legate de folosirea ginseng-ului?

Ginseng-ul pare să fie o plantă medicinală lipsită de toxicitate. Ba mai mult, cercetările experimentale pe animale au evidențiat că extractul de ginseng inhibă creșterea tumorilor iar cercetări pe material uman făcute în Coreea, arată că folosirea ginseng-ului ar duce la scăderea riscului bolilor canceroase la om.

Totuși există date îngrijorătoare cu privire la preparatele comercializate de ginseng. Preparatele de ginseng sunt unul dintre cele mai falsificate preparate fitoterapeutice. În intenția de a asigura un efect stimulatore pronunțat, producătorii adaugă la preparatele de ginseng, produși sintetici. Nu este de mirare că în 1979, un studiu din America a raportat o întreagă paletă de simptome asociate folosirii îndelungate a preparatelor de ginseng: nervozitate, insomnie, diaree matinală, depresie și stare de confuzie, hipertensiune arterială. Este posibil ca aceste efecte să se datoreze mai degrabă falselor preparate de ginseng decât ginseng-ului propriu-zis. Pe de altă parte, conținutul real în ginseng al ”preparatelor de ginseng” poate fi surprinzător de redus, până acolo încât unele ”preparate de ginseng” nu mai conțin ginseng deloc!

Diversitatea mare a preparatelor de ginseng care îngreunează studierea lor științifică riguroasă cât  și faptul că există peste douăzeci de plante diferite care poartă același nume – ginseng – fac toate apel la prudență în administrarea acestui remediu.

Fitoterapie, Nădășan Valentin

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here