Ce este intelingenţa emoţională?

0
180

inteligentsProbabil, că cei mai mulți dintre noi au auzit de termeni precum abilități interpersonale, stimă de sine, sau inteligență emoțională.

Dar, nu mică ne este mirarea să aflăm că există o multitudine de neînțelegeri referitoare la tematica inteligenței emoționale, precum și a utilității sale în societate.

Potrivit http://gandeste-pozitiv.ro, într-o singură frază, inteligența emoțională este abilitatea de a identifica, întelege și gestiona stări și sentimente – atât pe ale noastre cât și pe ale altora.

“Regulile se schimbă. Suntem judecaţi după un nou criteriu: nu după cât de destepţi suntem sau după experienţa, ci după felul în care ne cunoaştem pe noi şi pe cei din jur”, spunea psihologul Daniel Goleman.

Conform http://inteligenta-emotionala-eq.ro, inteligența emoțională a apărut odată cu omenirea, deși nimeni nu a pus eticheta  până în secolul al XX-lea.

Două etape sunt foarte importante în dezvoltarea acestui tip de inteligență: simpatia, respectiv antipatia.

Prima etapă este conform studiilor,  capacitatea de a ne identifica cu experiența și emoția pe care le trăiește persoana din fața noastră ca și cum am fi acea persoana: a plânge, a râde, a-i simți frica.

“Presupune să fii empatic cu celălalt, să-ţi stăpâneşti stările afective negative în special, să nu te laşi copleşit de o situaţie, sa fii un bun receptor în comunicare”, adaugă psihologul Smaranda Grosu.

Existǎ mai multe definiţii pentru “inteligenţa emoţionalǎ”.

Într-o primǎ accepţiune (Salovey & Mayer, 1990), termenul se referǎ la abilităţile în baza cǎrora un individ poate discrimina şi monotoriza emoţiile proprii şi ale celorlalţi, precum şi la capacitatea acestuia de a utiliza informaţiile deţinute pentru a-şi ghida propria gândire şi acţiune. Douǎ lucruri esenţiale sunt subliniate în aceastǎ definiţie: procesele cognitive implicate, precum şi procesele prin care sunt monitorizate emoţiile proprii de cele implicate în monitorizarea emoţiilor celorlalţi.

Aceastǎ ultimǎ distincţie ne trimite cu gândul la autorul inteligenţelor multiple, Howard Gardner, care face distincţie între inteligenţa intrapersonală (etichetarea propriilor emoţii) şi cea interpersonalǎ (înţelegerea emoţiilor celorlalţi).

Daniel Goleman (1995) propune o definiţie mai apropiatǎ de preocupǎrile noastre. Conform acestuia, inteligenţa emoţională desemnează o capacitate de control şi autocontrol al stresului şi emoţiilor negative; o meta-abilitate, care determinǎ si influenţeazǎ modul şi eficienţa cu  care ne putem folosi celelalte capacitǎţi şi abilitǎti pe care le posedǎm, inclusiv inteligenţa educaţionalǎ. Realitatea ne demonstreazǎ că cei care îşi stǎpânesc emoţiile bine şi care abordeazǎ eficient emoţiile celorlalţi sunt în avantaj în orice domeniu al vieţii şi au şanse mai mari de a fi eficienţi şi multumiţi în viaţǎ.

În concluzie, inteligența este facultatea de a descoperi toate proprietățile și fenomenele ce ne înconjoară.

La fel ca multe alte concepte, inteligența emoțională este un nume, o convenție pentru acel ceva pe care cu toții știm ca îl avem într-o măsură mai mică sau mai mare, dar nu știam cum să îi spunem.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here