Limbajul este facultatea care ne permite să sesizăm elementele sintetice și să le dăm un sens. Acesta ne dă posibilitatea să tratăm o informație sub aspectele sale simbolice, până într-acolo încât s-au iscat ample controverse legate de capacitatea de a gândi sau de a percepe fără cuvinte.
La ce vă gândiți citind următoarele afirmații?
Iată că nici în doi lucrurile nu merg mai repede
Odată ce a pornit, nu ne mai rămâne nimic de făcut
Sunt numeroase situațiile în care trebuie să avem răbdare
Asta îi amuză copios pe copii
Conversația este rareori atrăgătoare
Este bine să știm încotro ne îndreptăm
Deci, limbajul este capacitatea ființelor umane de a comunica între ele, de a-și exprima gândurile cu ajutorul unor semne vocale.
La fel ca obișnuința, limbajul ne condiționează percepția: cu toate că ne permite să atribuim o semnificație pentru ceea ce percepem, în același timp ne cristalizează percepția și ne împiedică să percepem spontan subtilitățile a ceea ce observăm.
Aceste fraze sunt, fiecare în parte, inteligibile, însă ne dau prea puține informații referitoare la intenția celui care le enunță. Este vorba de niște maxime?
De păreri care trebuie să fie dezbătute? De o ghicitoare? De un mod de utilizare? Sau de sfaturi?
Dacă recitim textul de mai sus și ne gândim la un ascensor, de pildă, vom constata că pe măsură ce citim, percepția noastră a găsit un sens, un “fir” coerent pentru a aprecia pertinența propozițiilor.
Prin urmare, puterea de evocare a cuvântului este foarte mare, deoarece nu s-a pus niciodată problema reprezentării materiale a unui ascensor sau de a căuta unul pentru a înțelege sensul frazelor.
Pe de altă parte, cuvântul fixează percepția, deoarece relativ dificil să ne reprezentăm altceva decât un ascensor, din momentul în care am sesizat idee. Astfel, un singur cuvânt ne poate ajuta să înțelegem un obiect pentru a-l percepe mai bine, reducându-ne în același timp capacitatea de a discerne altceva.
Deci, pentru a dezvolta capacitatea de a crea și de a găsi soluții este esențial să știm să privim, să luăm în considerare și să studiem situațiile sub unghiuri diferite.
Cum să ne dezvoltăm creativitatea, Brigitte Bouillerce; Emmanuel Carré
Jurnal Spiritual