Ce este osmoza?

0
1097

V-ați întrebat vreodată cum se transmit apa și pământul către rădăcinile plantelor? Sau în ce constă procesul de transfer al hranei digerată din intestinele animalelor în vasele de sânge?

ozmozaEi bine, deși nu se poate observa nicio gaură în rădăcinile plantelor sau în pereții intestinelor animale, intervine în schemă osmoza.

Potrivit Wikipedia, acesta reprezintă difuziunea solventului (apei) în general printr-o membrană (semi)permeabilă ca de exemplu celulele vii datorită permeabilității membranei celulare și poate fi simplă sau facilitată.

Știm cu toții că atunci când punem alături două gaze fără nici un impediment, acestea se vor amesteca repede. Același lucru se întâmplă și cu majoritatea lichidelor, ne informează cei de la http://www.descopera.ro.

De pildă, o picătură de cerneală va da unui întreg pahar de apă o culoare estompată şi uniformă. Mai mult, amestecul se paote realize cu ajutorul unei membrane (pereţii subţiri ai porilor plantelor sau cutele instinelor). În acest caz, membrana încetinește amestecul, dar nu îl oprește.

Anumite substanțe au posibilitatea de a trece prin pereți, în timp ce altele sunt împiedicate să o facă – aceste considerații se pliază perfect pe conturul creaturilor vii. Atât structura membranei cât și structura substanței cu care aceasta intră în contact sunt coordonatele unui proces eficient.

Oamenii de ştiinţă opinează că, în timpul osmozei, substanţele dizolvate trec prin spaţiile dintre molecule şi continuă să formeze membrana.

Potrivit sursei mai sus amintite, substanţele care intră în contact cu o membrană, o împing şi exercită „presiune osmotică”.

Partea substanţei dizolvate cu mai multe particule exercită presiunea osmotică mai mare şi, implicit, direcţia în care majoritatea traficului celular merge, începând de la regiunea cu cea mai mare presiune, până la cea mai mică.

Fiind bidirecțional, traficul este un factor important în acest proces. Dar, specialiștii ne informează că prin orice membrană osmotic, acesta poate fi și eliminat.

Vom oferi un exemplu, pentru a înțelege osmoza: în corpul uman, membranele venelor de sânge permit trecerea substanţelor în mod constant. Așadar, mâncarea digerată poate fi asimilată de sânge, iar reziduul de carbon este expediat din sânge prin plămâni.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here