Ce este postul Crăciunului?

0
340

Postul CrăciunuluiPostul Crăciunului este postul dinaintea Naşterii Domnului. Ţine 40 de zile (15 noiembrie-25 decembrie). Lăsăm de sec în seara de 14 noiembrie (ziua Sf. Ap. Filip), iar dacă această zi cade miercuri sau vineri, începem postul cu o zi mai înainte.

Este rânduit pentru a ne pregăti spre cuviincioasa întâmpinare a Naşterii Domnului şi închipuie noaptea în care trăia omenirea dinainte de Mântuitorul, când Patriarhii şi Drepţii Legii vechi aşteptau venirea Lui, cu post şi rugăciune. Ne aduce aminte îndeosebi de postul de 40 de zile al lui Moise în pustie, înainte de primirea Legii (leş. 34, 28)606.

Se dezleagă la peşte în ziua de 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), fiind praznic mare. în ziua cea din urmă a acestui post (Ajunul Crăciunului) se ajunează, adică nu se mănâncă nimic până la ivirea luceafărului de seară, care închipuie steaua Magilor, după care mâncăm uscat: seminţe, poame, turte sau covrigi. Tot în această seară, pe alocuri, slujitorii Bisericii umblă cu Icoana Naşterii, cântând troparul Crăciunului şi aducând astfel, în casele creştinilor, vestea cea bună a marii sărbători din ziua următoare. În ziua Crăciunului, în orice zi ar cădea, mâncăm de dulce.

Învăţătura de credinţă ortodoxă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Doxologia

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here