Ce este sfântul antimis și la ce se folosește?

Sfântul Antimis și semnificația lui

0
1716

anitimisSfântul Antimis și semnificația lui

Sfântul Antimis -Termenul „antimis” înseamnă, etimologic, „în loc de masă”. Antimisul este o bucată de stofă de in sau de mătase, în forma unui pătrat cu dimensiunile de 50-60 cm. Este cel mai de seamă obiect, fără de care preotul nu poate oficia Sfânta Liturghie, nici chiar acolo unde se află prestol sfințit și cu sfinte moaște.

El se desface în timpul Sfintei Liturghii

Când preotul zice: „Rugați-vă cei chemați Domnului…”. Acest obiect liturgic are în mijloc pictată sau brodată punerea Domnului în mormânt, în colțuri fiind reprezentați cei patru evangheliști. În partea de sus, în mijloc, într-o cusătură, se află o părticică din moaștele unui sfânt martir. Sfântul Antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt, pe marginile lui fiind scris troparul punerii în mormânt: „Iosif cel cu bun chip”.

Originea sfântului Antimis este din timpul persecuțiilor

Părintele Ene Braniște ne spune că originea antimisului  este din timpul persecuțiilor. Când sfințiții slujitori, de teama persecutorilor, luau cu ei sfintele mese și se duceau în locuri ferite. Peșteri, munți, catacombe și acolo săvârșeau Sfânta Liturghie. Pentru că mesele care serveau ca altar erau greu de purtat, fiind făcute din lemn, piatră sau metal, s-au înlocuit cu sfântul Antimis. Care este un altar mobil și era deci mai ușor de purtat, cu ajutorul lui putându-se săvârși Sfânta Liturghie și în afara bisericii.

Sfântul Antimis se păstrează într-o învelitoare de pânză numită iliton

Care și astăzi, la sfârșitul slujbei Sfintei Liturghii, se strânge și se învelește cu ilitonul. Antimisul este sfințit, semnat și dat de episcopul locului, indicându-se parohia sau biserica unde a fost dat pentru slujire, cu hramul ei. Sfințirea antimisului o face episcopul în cadrul sfințirii bisericii, iar dacă este nevoie, și independent de această slujbă. Sfințiții slujitori sunt îndatorați să umble cu multă băgare de seamă, să-l păstreze cât mai curat, să strângă de pe el toate firmiturile și să-l mânuiască cu multă atenție.

În sfântul Antimis se păstrează și un burete mic

Cu care se adună părticele căzute din întâmplare de pe sfântul disc. Pe acest burete, preotul sau Arhiereul își pune partea din Sfântul Agneț când se împărășește. Acest burete ne aduce aminte de buretele cu care ostașii au adăpat pe Mântuitorul Hristos cu oțet și fiere, în timpul răstignirii Sale. Sfântul Antimis se păstrează pe sfânta masă, sub Sfânta Evanghelie, putând fi mânuit doar de către preot îmbrăcat cu epitrahilul.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here