Somnul este un proces activ în care ne refacem după oboseală fizică şi psihică. Somnul este esenţial pentru viaţă – asigură refacerea fizică şi psihică prin respectarea alternanței somn – veghe. Privarea de somn a organismului, pe perioade mai lungi, determină modificări comportamentale (decizii greşite, iritabilitate, insomnie, sindrom de oboseală cronică, letargie şi oboseala, depresie, suicid s.a.) şi chiar biochimice.
Cât dormim?
În medie, 1/3 din viaţa o petrecem dormind. Somnul influenţează: vigilenţa, tonusul psihic, eficienta/productivitatea, dispoziţia, capacitatea de a comunica, creativitatea, greutatea corporală, percepţia, memoria, raţionamentul, timpul de reacţie, sănătatea fizică.
Cum “vine” somnul?
Melatonină, hormonul care induce somnul, este produs de glanda pineală (epifiza) care extrage un aminoacid (triptofanul) din sânge. Triptofanul este transformat în serotonină (la lumina zilei). Serotonina este transformată în melatonină (la întuneric, calciu normal în sânge şi vitamina B6). Pentru a avea un somn bun, odihnitor e nevoie de prezenţa factorilor care cresc secreţia de melatonină:
- creşterea expunerii la lumina naturală
- crearea unor condiţii de întuneric
- alimentaţie bogată în: melatonină (ovăz, porumb, orez, roşii, banane, orz), triptofan (tofu, seminţe de dovleac, susan, migdale şi nuci), vitamina B6 (nuci, fistic s.a.)
- nivel normal al calciului în sânge
- o cină foarte uşoară
Factori care scad sinteza de melatonină:
- stres
- cofeină
- alcool
- tutun
De reținut:
Mergi la culcare devreme şi începe-ţi ziua înainte de răsăritul soarelui;
Aeriseşte camera înainte de a dormi;
Patul să fie confortabil, orientat corect;
Să fii îmbrăcat lejer. Pernă să fie potrivită;
Încearcă să ai ore fixe pentru somn – respectă orarul somnului;
Nu mânca 4 ore înainte de a merge la culcare;
Odihneşte-te pentru a te menţine în formă;
Ghid de Educaţie pentru Sănătate, Dr. Loti Popescu
Jurnal Spiritual