Ce fel de stereotipuri avem când vine vorba de limba franceză?

0
144

25908-26-03-2013_Eiffel-Tower-Paris-Wallpaper-2560x1600

Există stereotipuri în mintea românilor referitor la limba franceză. O arată sondajul realizat de Ipsos și prezentat în exclusivitate de RFI.

Franceza este a doua limbă ca nivel de popularitate printre români, după engleză. Totuși, doar 2% dintre românii intervievați apreciază că știu această limbă bine sau foarte bine. Asta, în timp ce 16,8% dintre cei chestionați spun că o vorbesc pțin, iar 4,9% consideră că o vorbesc la un nivel mediu.

Și aici însă, a cunoaște o limbă străină poate fi evaluat destul de greu. 85,9% din cei intervievați și care cunosc franceza spun că înțeleg din conversații. Mai puțini însă – nici jumătate – susțin că o vorbesc, în timp ce o treime citesc în franceză.

Dincolo de asta, există foarte multe stereotipuri în mintea românilor, când vine vorba de limba franceză.

Am încercat să copiem de la francezi inclusiv expresiile, 40% din cuvintele românești fiind similare celor din franceză, spun cei intervievați. Întrebați de cuvinte și expresii în limba franceză, majoritatea respondenților au menționat formula de salut “bonjour”, apoi “oui”, “merci”, formula de adresare “madame”. În materie de expresii, cele mai cunoscute pentru români sunt “Femme fatale”, “C’est jolie”, “Comment ça va” sau….”voilà, voilà”. Unele dintre ele sunt folosite eronat, din neștiință ori din fanfaronadă, explică, pentru RFI, scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu.

Sursa: rfi.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here