Cadouri, fulgi de nea, brăduț, globulețe, Moș Crăciun sunt doar câteva cuvinte pe care noi le utilizăm frecvent în luna decembrie. Cu toții ne dorim în această perioadă să ne relaxăm, să fim alături de cei dragi și să întâmpinăm împreună sosirea noului an.
Abundența de mese copioase și bucate alese vine la pachet cu timpul frumos petrecut alături de familie, rude și prieteni. De asemenea, Crăciunul este și momentul propice pentru a viziona cele mai clasice și contemporane filme care aduc spiritul sărbătorilor mai aproape de sufletul nostru.
Așadar, vă vom prezenta în cele ce urmează o listă cu cele mai fascinante filme.
Potrivit http://www.mediafax.ro, printre primele filme ce merită a fi urmărite se află Miracle on 34th Street (Miracol pe strada 34): ˶când un bătrân care pretinde că este Moş Crăciun trece drept nebun aproape în faţa tuturor, un tânăr avocat decide să îl apere în instanţă, argumentând că identitatea pretinsă de el este cea adevărată. Cunoscutul film există şi într-o variantă mai nouă, lansată în 1994, cu actriţa Mara Wilson (cunoscută pentru “Mathilda”) în rolul principal.˝
La listă se poate adăuga și It’a Wonderful Life (O viață minunată), unul dintre cele mai emoționante filme de Crăciun.
Aceasta este o producție din 1946 regizată de Frank Zappa. Ea ˶beneficiază de personaje autentice, de o poveste magică şi de interpretarea minunată a cunoscutului actor James Stewart. Toate acestea şi un mesaj puternic fac din “It’s a Wonderful Life”. Este filmul perfect pe care să îl urmăreşti de CRĂCIUN alături de familie. În plus, în 1998 a fost votat pe locul 11 în lista Institutului American de Film a celor mai bune 100 de producţii. Este considerat unul dintre filmele favorite din toate timpurile. El a fost votat astfel atât de către public, cât şi de către criticii de film˝.
Seria peliculelor de Crăciun poate continua cu Home Alone (Sigur acasă).
Sunt cele patru filme centrate în jurul aventurii unui băiat care reuşeşte în fiecare an să salveze Crăciunul. Acestea au devenit célèbre prin intermediul prestației lui Macaulay Culkin din primele două producţii.
A Christmas Carol (Colindă de Crăciun) este unul dintre filmele cu cele mai multe ecranizări după cartea lui Charles Dickens, “Colindă de Crăciun”.
Acesta povestește experiența lui Ebenezer Scrooge, un bătrân acru care îşi recapătă spiritul de Sărbători şi învaţă ce e compasiunea după ce este vizitat de spiritele Crăciunului trecut, prezent şi viitor, se mai arată pe site-ul http://www.mediafax.ro.
Un alt film care are în centrul acțiunii o poveste de Crăciun este A Christmas Story (Poveste de Crăciun), mult mai cunoscut în SUA. Poate fi urmărit de cei care doresc să-și aducă aminte cât de dificil este să fii copil într-o familie mare.
The Holiday (Vacanța) întregește lista filmelor de Sărbători.
Acțiunea are loc în perioada Crăciunului: în central atenției este însă o poveste de iubire cu valențe de comedie. Acrițele Kate Winslet, Jude Law, Cameron Diaz şi Jack Black descoperă că nu e niciodată prea târziu pentru o a doua şansă în dragoste. Crăciunul pare decorul perfect pentru acest lucru.
Bing Crosby şi Fred Astaire sunt protagoniştii unui alt film classic de Crăciun, Holiday Inn.
Acest film poate certifica atmosfera de sărbători prin muzică și dans, într-un decor aparte: un han se de deschide doar cu prilejul sărbătorilor.
Ultimul pe lista redată de noi, dar nu cel din urmă, este Joyeux Noël (Crăciun Fericit).
El a fost nominalizat la premiile Oscar, pentru cea mai bună producție străină a anului. Acțiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial. In ajunul Crăciunului, militarii renunţă la arme pentru o seară. Germanii, francezii şi scoţienii fraternizează şi ajung să cunoască oamenii care trăiesc de cealaltă baricadă a frontului de război.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual