Ce înseamnă “la revedere”?

0
1419

laSub aspect formal, “la revedere” seamănă cu “bună ziua”, însă nu are aceeași funcție. Obiectivul nu mai este acela de a începe ceva împreună cu celălalt, ci de a încheia relația.

Aceasta a durat doar câteva minute s-au s-a prelungit ore întregi; dar s-a stabilit o legătură socială în cadrul căreia interlocutorii au împărtășit emoții, informații, acțiuni.

Vine momentul finalizării situației, a acestui schimb și fiecare părăsește cercul astfel creat pentru a pătrunde într-o altă sferă.

Terminarea adecvată a unei întrevederi ne garantează începutul bun al următoarei. Putem compara salutul de început, ca și pe cel de sfârșit, cu o valvă de decompresie care permite echilibrarea energiilor, cu o interfață informatică menită să facă să funcționeze împreună două elemente distincte. Se întâmplă de prea multe ori să subestimăm importanța saluturilor și să neglijăm efectul lor asupra relației.

Dacă ne concentrăm să spunem “bună ziua” sincer și clar, relația va fi mai eficientă.

De pildă, la nici un curs de formare pentru vânzători nu este neglijat salutul, pentru că efectele sale sunt verificate în practică: putem obține rezultate mai bune în relațiile noastre dacă ne concentrăm mai tare asupra felului în care spunem “bună ziua”. Acest lucru este clar până și în relațiile de familie.

Vă faceți timp să le urați o zi bună celor din casă înainte de a cere zahărul sau pâinea cu unt?

Putem progresa în ceea ce privește felul nostru de a ne comporta în relații cu alții și cu noi înșine doar bazându-ne pe câteva reguli simple de comunicare (și nu reguli convenționale de viață în societate), care au marele avantaj de a se concentra asupra a ceea ce vrem de la o situație.

Regulile de conduită evaluează ceea ce trebuie să facem sau să nu facem, fără a lua în considerare funcționarea concretă a relației.

Prin urmare, dacă vreți să aveți o adevărată relație cu ceilalți, salutați-i cu un adevărat “Bună ziua!” și un adevărat “La revedere!”

Rezolvarea dificultăților de comunicare, Fabrice Lacombe

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here