Ce înseamnă să fii un “gentleman”

0
3333

2560x1600_704296_wwwartfileruÎn definiția din dicționar, ”gentleman” semnifică un bărbat cu comportări alese, ireproșabile, cu caracter distins, o persoană care respectă cu strictețe eticheta, un om cu purtare curtenitoare, un gentilom.

Dar codul bunelor maniere stipulează cât se poate de clar că un gentleman este atent la aspectul său nu doar în societate, ci și acasă când este singur. Felul în care obișnuiești să stai, să vorbești sau să te comporți atunci când crezi că nimeni nu te vede este ceea ce se transformă în obicei, relatează Agerpres.

Un gentleman se respectă, de aceea îi respectă și pe cei din jur. Este un bărbat educat, sensibil și manierat, este independent, echilibrat și dă dovada, prin viața pe care o are, că poate fi considerat un model demn de urmat.

Adevăratul gentleman are câteva tabu-uri pe care nu le încalcă niciodată:

 • nu vorbește despre bani în societate și mai ales nu se laudă că are bani, dar nici nu se plânge că-i lipsesc.
 • nu se împrumută decât în cazuri extreme și niciodată de la o femeie.
 • nu comentează în fața unor terțe persoane gesturile și vorbele soției sau ale copiilor săi și nici nu-i ceartă în fața străinilor.
 • nu dezvăluie nici secretele, nici dificultățile lui familiale.
 • își stăpânește pasiunile, emoțiile, sentimentele, oricare ar fi împrejurările, chiar și atunci când este într-o situație disperată.
 • față de toată lumea, superiori sau inferiori în ierarhia profesională sau socială, dovedește aceeași politețe.
 • se străduiește să nu supere pe nimeni și să-i facă pe cei din jur să se simtă bine.

O persoană zâmbitoare este acceptată mai ușor în societate decât un om posomorât, un personaj îngrijit inspiră mai multă încredere decât un boem.

Un om bine crescut rămâne un om bine crescut, fie că situația sa materială este înfloritoare sau catastrofală și oricare ar fi mediul în care trăiește.

Bunele maniere ale bărbatului modern s-au adaptat pe parcurs la stilul de viață agitat în care ne aflăm. În ultimii ani, am fost bombardați de tehnologie, codul vestimentar s-a schimbat de la un an la altul, un singur lucru a rămas neschimbat — amabilitatea. Oricât de mult s-ar schimba lucrurile în lume, un bărbat tot va trebui să știe cum să se comporte, de la o ocazie la alta.

A fi un gentleman este important și înseamnă a te gândi la ceilalți, a fi acolo când este nevoie de tine și a ști când prezența ta nu este necesară. Este un stil de viață aparte, dar recunoscut de toți și apreciat ca fiind plăcut societății, un stil în care trăsăturile cele mai bune de caracter se împletesc cu cele ale prezenței fizice impecabile.

Reguli de respectat pentru un gentleman:

 • spune ”te/vă rog” și ”mulțumesc” clar și des.
 • nu discreditează părerile altora, fie că e vorba despre religie, politică, echipe sportive etc.
 • nu-și permite să lase o ușă să se trântească în nasul unei alte persoane.
 • este pregătit întotdeauna să dea o strângere de mână cu bunăvoință.
 • are mereu pantofii lustruiți și unghiile curate.
 • recunoaște când a greșit.
 • nu se ia la bătaie.
 • rareori își pierde calmul și niciodată în public.
 • se descurcă în orice situație s-ar afla.
 • este modest, încrezător și transmite un aer relaxat.

Pălăriile sunt mai rar purtate astăzi, dar există niște reguli legate de purtarea acesteia. Un gentleman își scoate pălăria atunci când intră într-o casă, într-un birou, într-un restaurant, la teatru, la biserică sau când se așează la masă. Pălăria nu se agață de spătarul scaunului, va fi lăsată la intrare în cuier sau pe măsuța din hol.

Iată ocaziile în care un gentleman trebuie să-și scoată pălăria în public: dacă o lady pe care nu o cunoaște, dar căreia i-a făcut un serviciu, îi mulțumește; dacă va cere indicații referitoare la o adresă sau o stradă unei persoane în vârstă, unei persoane publice sau unei femei, va ridica pălăria în semn de mulțumire. De asemenea, un gentleman își ridică pălăria în fața soției, în fața unei doamne pe care o cunoaște și o întâlnește sau își ia rămas bun în public.

Spre deosebire de femei care au poate un simț estetic mai dezvoltat, bărbații au uneori probleme în a-și alege ținuta. A fi un gentleman înseamnă și a avea grijă de imaginea pe care o transmiți celorlalți. Stilul unui gentleman este cel clasic și care nu se demodează în timp.

Un gentleman va adopta întotdeauna o frizură potrivită, va purta mai des ținute business. Când vine vorba de pantofi, indiferent că sunt sport, casual sau eleganți, trebuie să fie de calitate.

Un gentleman este atent și la detalii: șosete de calitate, în nuanțe neutre, care să se potrivească cu celelalte haine, o cravată de calitate care să se asorteze cu costumul, un portmoneu din piele mereu menținut în stare bună, o geantă de cea mai bună calitate pentru laptop și acte, ochelari de soare clasici.

Nu uitați că vestimentația vă reprezintă și că ea trebuie să fie în concordanță cu momentul zilei și evenimentul la care participați.

Un gentleman va oferi scaunul unei femei într-un tren, dacă ea este în vârstă sau gravidă, se va ridica atunci când o femeie intră într-o cameră și va deschide ușa pentru ea. De asemenea, va ajuta o doamnă să-și scoată și să-și îmbrace haina. Sunt gesturi care arată grija unei persoane, respectul de sine și o doză semnificativă de educație.

Acestea sunt bune maniere care ar trebui să vină instinctiv, ele vor face femeile să se simtă respectate, în largul lor și vor înțelege că au alături un bărbat cu clasă.

Un gentleman trebuie să se ridice în picioare pentru a saluta o femeie, atunci când ea intră într-o încăpere pentru prima dată sau când ajunge la cină după el. El se ridică, de asemenea, atunci când va fi prezentat unei femei sau când o salută, indiferent de cât de neoficială este situația.

Un gentleman va deschide mai întâi portiera pentru o femeie și o va lăsa pe ea să intre prima, iar apoi va înconjura mașina pentru a urca și el.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here