Ce legătură exită între scuze şi credibilitate

0
151

kotatko-4e3abd23eec63Celebrul proverb “capul plecat sabia nu-l taie” pare a fi căt se poate de real în viaţa de zi cu zi. Cercetătorii de la Harvard Business School au ajuns la concluzia că persoanele care se scuză inutil sunt mai credibile.

Potrivit DailyMail, oamenii de ştiinţă de la Harvard Business School, în colaborare cu cei de la Universitatea din Pennsylvania au realizat o serie de experimente care arată că oamenii sunt mai dispuşi să acorde încredere unui străin, dacă acesta prezintă scuze, chiar dacă nu are absolut nicio legătură cu evenimentul pentru care îşi cere iertare.

“Scuzele inutile reprezintă un instrument eficient şi uşor de folosit atunci când vine vorba despre influenţa socială”, a declarat Alison Wood Brooks, profesor asistent de administrarea afacerilor şi coordonator al studiului.

Într-unul din experimente, un actor a rugat 65 de persoane, într-o zi ploioasă, să îi împrumute telefonul mobil. Jumătate dintre subiecţi i-au împrumutat telefonul dacă actorul şi-a cerut scuze pentru condiţiile meteorologice, faţă de numai 9% în cazul în care l-a cerut pur şi simplu.

Într-un alt experiment, 178 de studenţi au fost informaţi că urmau să joace un joc cu tematică financiară pe calculator, cu un partener aflat în altă încăpere şi li s-a spus că, uneori, calculatorul s-ar putea să le ignore deciziile.

Ori de câte ori se întâmpla acest lucru şi partenerul de joc îşi cerea scuze, studenţii aveau tendinţa să-l considere pe acesta o persoană demnă de încredere şi să aibă o atitudine mai îngăduitoare faţă de el.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here