Ce nu este credinţa

0
155

4 iunie: Cel între Sfinţi Părintele nostru Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului.
Şi Sfintele femei mironosiţe Marta şi Maria.
Evr. 7, 26-8, 2; In 10, 1-9

Mitrofan a fost ridicat la rangul de patriarh al Constantinopolului în 306. A mu­rit în anul 314.
Despre Marta şi Maria vezi In 11, 5, 44.

Ce nu este credinţa

Ce este lucrul pe care-l numim credinţă?

Haideţi să începem cu câteva exemple a ceea ce nu este credinţa. Credinţa nu este un adăpost unde fugim ca să scăpăm de furtunile vieţii; dimpotrivă, ea este forţa lă­untrică ce ne dă tăria de a înfrunta furtunile şi urmările lor cu seninătate. În momen­tele de cea mai mare presiune credinţa are miraculoasa putere de a-i ridica la măreţie pe oamenii obişnuiţi precum „Ghideon, Varac, Samson, Iefthae, David şi Samuel”.

Credinţa nu este încrederea în sine care te duce la deznădejde. Nu este încrederea în prietenii care într-o zi vor muri şi te vor părăsi. Nu este încrederea în banii care într-o zi se vor lua de la tine. Nu este încrederea în reputaţia pe care orice limbă cle­vetitoare o poate compromite. Credinţa este încrederea în Dumnezeu Care nu te va lăsa şi nu te va părăsi niciodată, nici în timp, nici în veşnicie.

Credinţa nu este o speculaţie. Când cineva l-a întrebat pe fizicianul Michael Faraday „Ce sunt speculaţiile acestea?”, el a răspuns: „Speculaţii? Nu fac nici un fel de speculaţii. Eu mă bazez pe certitudini. Ştiu cui am crezut şi încredinţat sunt că puter­nic este a păzi lucrul cel încredinţat mie până la ziua aceea (II Tim. 1, 12)”.

Credinţa nu înseamnă să priveşti valurile, ci să te uiţi la Domnul Care umblă pe valuri. Dacă stau cu ochii la Domnul, apa şi stropii ei rămân tot acolo, dar nu mai pot să îmi facă nimic, fiindcă mi-am pus viaţa în mâinile Celui de care ascultă vântul şi valurile. Credinţa înseamnă să pun toată povara mea în mâinile Lui.

Troparul Ierarhului Mitrofan

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor; pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate, Părinte Ierarhe Mitrofane, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Vitamine duhovniceşti pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris