Ce obiective de patrimoniu își așteaptă rândul pentru a fi incluse pe lista UNESCO

0
246

efes-kutuphaneComplexul istoric din Alamo sau peșterile de la Champagne ar putea fi declarate drept patrimoniu mondial. Comitetul UNESCO examinează la incputul lunii iulie cele 36 de nominalizări făcute din 2015.

Proliferarea candidaților indică faptul că “noțiunea de patrimoniu a evoluat”, a declarat Alessandro Balsamo, responsabil pentru numiri în cadrul acestei instituții ONU cu sediul la Paris. Între nominalizări fiind mai multe situri “industriale”, informează AFP, citat de Agerpres.

“Am trecut de la un patrimoniu emblematic monumental spre concepte mai deschise de patrimoniu”, a explicat el, menționând că lista UNESCO este deschisă “peisajelor culturale”, în care se vede interacțiunea dintre om și natură, cum sunt de exemplu ținuturile viticole din Piemont.
Franța încearcă să înscrie “dealurile, casele și beciurile” din Champagne, precum și “climatul” podgoriilor din Burgundia. Primul dosar a fost aprobat de organele consultative ale UNESCO, dar nu și al doilea.Statele Unite prezintă candidatura complexului de la Alamo (Texas), o fostă misiune fondată de franciscani în secolul al XVIII-lea devenită Memorial al unei celebre bătălii din timpul Revoluției Texane (1836).

Japonia propune spre a fi înscrise în listă 23 de situri reprezentative pentru revoluția industrială din timpul domniei împăratului Meiji (1868-1910). Dar Coreea de Sud și China subliniază că șapte dintre ele au fost locuri de deportare și de muncă forțată pentru cetățenii lor în timpul ocupației japoneze (1910-1945 pentru Coreea, 1932-1945 pentru China). În cele din urmă, Seulul nu ar trebui să se opună dosarului japonez dacă Tokyo nu ascunde nimic din trecutul acelor locuri. Cu toate acestea, Beijing-ul rămane reticent față de ceea ce agenția de presă Xinhua a descris drept o “operațiune de spălare” a istoriei, comentează AFP.

Uruguay prezintă complexul de la Fray Bentos, care s-a dezvoltat în jurul unei uzine de sare înființată în 1859 în industria cărnii de vită.

Norvegia propune situl de la Rjukan-Notodden, un complex înființat în mijlocul munților și al cascadelor în secolul al XX-lea pentru a produce îngrășăminte chimice.

Marea Britanie dorește să includă în listă podul feroviar de la Forth (Scoția) iar Germania zona antreprizelor portuare din Hamburg (nord).

Turcia propune situl  unde nu a mai rămas prea mult din templul zeiței Artemis. De asemenea, mai candidează Apeductul de la Padre Tembleque (Mexic), ruinele din Susa (Iran), necropola de la Bet She’arim (Ierusalim, Israel) sau situl de artă rupestră de la Nyero (Uganda).

Prezența pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pe care sunt incluse până acum 1.007 locații din 161 de țări poate facilita eliberarea de sprijin financiar pentru păstrarea și creșterea numărului de turiști.

Situri aflate “în pericol”

De asemenea, în cadrul celei de a 39-a sesiuni, Comitetul UNESCO va revizui și lista siturilor aflate “în pericol”, în număr de 46 până astăzi. Templele istorice de la Kathmandu (Nepal), afectate de cutremurul din 25 aprilie, își pot face intrarea pe listă, ca și orașul Zanzibar din Tanzania, compromis de un proiect de turism.

Orașul arab antic Hatra din Irak ar trebui să fie, de asemenea, inclus pe această listă pe care figurează deja comorile din Siria (Palmira, Fortăreața Cavalerilor, orașul vechi Alep sau Damasc) amenințate de război și de avântul jihadiștilor din organizația Statul Islamic.

În marja lucrărilor comisiei, UNESCO va lansa și o campanie în favoarea patrimoniului amenințat de extremiști, intitulată “Unite4Heritage”, adaugă AFP.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here