Ce se ascunde în spatele unui “bună ziua”?

0
501
dayV-ați întrebat vreodată la ce servește simplul “bună ziua”, pe care îl rostim de atâtea ori în cursul unei zile? Această întrebare, aparent copilărească și lipsită de esență, aduce cu sine răspunsuri diverse legate de starea de spirit a unei terțe persoane sau marchează începutul unei bune-relații.

Pentru unii dintre noi este o vorbă lipsită de importanță, o banalitate printre altele sau un cod social demodat. Dar pentru alții, reprezintă o regulă de politețe. Atunci când ne întrebăm de ce spunem “bună ziua”, putem de asemenea să ne întrebăm și “de ce vorbesc oamenii unii cu alții”sau “de ce le place să fie agreați de o persoană sau alta”?

În lucrarea sa Rezolvarea dificultăților de comunicare, Fabrice Lacombe opinează că “salutul înseamnă mai mult decât atât, el deschide o poartă către celălalt și e un angajament de principiu, ce permite începerea unei relații, fie ea și efemeră; el semnifică acceptarea interlocutorului ca fiind perfect valid, recunoașterea lui oarecum necondiționată.”

Spunând “bună ziua” avem ocazia să identificăm starea emoțională a celuilalt, să stabilim un echilibru emoțional și energetic cu el, să ne “acordăm” și să ne recunoaștem reciproc ca ființe umane. Într-un salut, “se află mai mult decât cuvinte, fiindcă în spatele acestora se ascund o multitudine de mesaje, fie că salutăm în barbă, fie că ne adresăm deschis unui interlocutor”, continuă specialistul în comunicare Fabrice Lacombe.

În cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre  mesajele de care aminteam mai sus.

De pildă, privirea care poate exprima afirmarea propriei persoane sau disponibilitatea față de celălalt, are o semnificație aparte. Urmează apoi axa capului, care informează asupra poziției de putere dorite sau expresiile faciale, care pot exprima deschiderea sau lipsa acesteia.

Distanța este și ea un indicator important, fiindcă e stabilită în funcție de apropierea dorită de respectiva relație, iar intonația este cea care poate informa mai ales cu privire la structura mintală a persoanei, precum și la starea sa emoțională.

Simțul comun ne spune că este greu să definim salutul eficient, fiindcă acesta are un semn și o semnificație aparte.

“Bună ziua” este o urare a cărei semnificație etimologică este îndemnul “vă urez o zi bună”. Spunem asta, fiindcă de cele mai multe ori rostind “bună ziua” facem următoarea urare: “doresc ca relația pe care o vom avea să aibă o dimensiune pozitivă”.

Salutul este însoțit de o anumită stare de spirit (disponibilitate, acceptare a celuilalt) și de aceea este însoțit de mai multe mesaje. Vocea limpede, distinctă și energică; privire directă, chiar zâmbetul și atitudinea globală îndreptată în direcția interlocutorului se află pe lista mesajelor emise.

O strângere de mână, o atingere pe umăr sau un sărut pe obraz pot însoți salutul propriu-zis, motiv pentru care trebuie acordată o importanță primordială acestui gest. Mai mult, în acest fel putem obține un echilibru relațional, grație energiei pe care o investim în alegerea mâinii pe care o întindem.

În situații delicate sau împrejurări dificile ne dăm seama cât de important este să fim atenți la salut. În cazul în care nu cunoașteți motivul venirii cuiva sau în situațiile de întâmpinare publică a unei persoane, pe lângă elementele definite mai sus, salutul are rol în limitarea agresivității interlocutorului, de pildă. Astfel, se poate schimba starea de spirit de înainte sau după ce i s-a urat “o zi bună”.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here