Ce se întâmplă cu Orașul Sfânt?

0
203

orasul sfantIerusalimul este centrul conflictului arabo-israelian. În timp ce mass-media ne bombardează cu rapoartele constante ale violențelor din zonă, nu există nici o îndoială că epicentrul conflictului constă în controlul asupra unuia dintre cele mai importante locuri religioase din Orașul Vechi, Muntele Templului pentru evrei și Haram As-Sharif, pentru musulmani, se arată pe www.blogs.reuters.com.

Ambele părți implicate în acest conflict sunt convinse de justețea cauzei lor pretinzând o serie de revendicări spirituale, istorice și politice. Deoarece Ierusalimul este un simbol național și religios, atât pentru palestinieni cât și pentru israelieni, este destul de clar că o rezolvare a acestui conflict va trebui să includă un compromis.

Din punct de vedere evreiesc, zona sfântă este Muntele Moria, astăzi cunoscut sub numele de Muntele Templului. De aici de mii de ani, poporul evreu a asociat întotdeauna Muntele Moria ca locul în care prezența lui Dumnezeu poate fi simțită mai intens decât orice alt loc de pe Pământ. De aceea, pentru poporul evreu, Muntele Templului este unic, fiind considerat cel mai sfânt loc. Conform Vechiului Testament aici este locul în care a fost zidit Templul lui Solomon, distrus de babilonieni în anul 587 î.Hr. În zilele noastre aici se află un sanctuar islamic, Cupola Stâncii sau Moscheea lui Omar.

Personalitatea centrală a Islamului, Mohammed, a fost născut și a crescut în zona în care astăzi este Arabia Saudită. El a fondat islamul în secolul al VII-lea, având la bază textele religioase cunoscute astăzi sub numele de Coran. Din perspectiva musulmanilor, Templul Muntelui este locul în care profetul Mohamed s-a înălţat la cer.

Deși Israelul deține teoretic suveranitatea asupra complexului, de mai bine de jumătate de secol, doar musulmanii au dreptul de a se închina aici.

Astăzi, Cetatea Sfântă este un oraș aparent modern, în care copiii merg la școală iar în supermarket-uri poți găsi aproape orice. Asta poate fi oarecum ciudat dacă ne gândim la informațiile din presă care ne anunță periodic de violențele care au loc acolo. Israelienii înfruntă zi de zi pericole, încercând să ducă o viață normală, în timp ce în jurul lor cartiere sunt distruse și oameni sunt lăsați fără viață.

Castastrofele nu se opresc aici și cu cât conflictele cresc în număr și în intesitate, este imposibil pentru oamenii obișnuiți să își conducă viața după principiile proprii culturii în care s-au născut.

Datorită impactului global pe care îl are acest conflict asupra stabilității economice internaționale și a securității mondiale, comunitatea internațională a făcut încercări în ultimii ani pentru a găsi o soluționare a conflictului. Violența în Ierusalim și în zonele învecinate a crescut în ultima lună întărind temerile israelienilor cu privire la o nouă revoltă palestiniană. Lupta actuală vine după aproape doi ani de calm relativ între Israel și palestinieni și la doar câteva luni după ce ultima rundă de discuții de pace s-a dovedit a fi un eșec.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here