Ce se întâmplă în subteran când un meteorit sau o rachetă loveşte Pământul?

Racheta  care lovește pământul

0
212

meteoritRacheta  care lovește pământul

Racheta -Atunci când Pământul este lovit de o rachetă sau de un meteorit impactul asupra solului este evident, dar ceea ce se întâmplă în subsol este greu de observat.

 

Fizicienii de la Universitatea Duke, California de Nord au dezvoltat o tehnologie care le permite să simuleze în laborator, pe un sol artificial  impactul,  la viteză reală, şi apoi să îl privească în slow motion, se arată pe Science Daily.

Nisipul şi pământul tind să se întărească atunci când sunt lovite, cu o viteză considerabilă de o forţă exterioară

În studiul programat să fie publicat săptămâna aceasta în revista de specialitate Physical Review Letters, oamenii de ştiinţă relatează că nisipul şi pământul tind să se întărească atunci când sunt lovite, cu o viteză considerabilă de o forţă exterioară.

Pentru a stimula un impact rachetă sau meteorit – sol sau nisip, cercetătorii au lansat un proiectil metalic. Dintr-un plafon situat la şapte metri înălţime într-o groapă cu mărgele (perle artificiale) .

În timpul coliziunii, energia cinetică a proiectilului este transferată mărgelelor

şi se disipează în timp ce ele se lovesc unele de altele, absorbind forţa coliziunii.

Pentru a vizualiza aceste forţe, pe măsură ce se îndepărtează de punctul de impact, cercetătorii au utilizat perle fabricate dintr-un plastic transparent. Care transmite lumina diferit când este comprimat. Când au privit prin filtre de polarizare, cum ar fi cele utilizate în ochelari de soare. Zonele în care presiunea a fost mai mare apar ca o ramificare de lumină. Denumită lanţ de forţă. Care se propagă de la o perlă la alta în timpul impactului, la fel ca fulgere oscilante când acestea  traversează cerul.

Proiectilul de metal a căzut în perle cu o viteză de şase metri pe secundă, sau aproape 25 de kilometri pe oră

Dar, prin utilizarea unor perle artificiale de duritate diferită, cercetatorii au reuşit să genereze impulsuri care au crescut printre perlele cu viteze cuprinse între 107 până la 1080 kilometri pe oră.

Fiecare impact a fost mult prea rapid pentru a putea fi observat cu ochiul liber. De aceea  cercetătorii l-au înregistrat cu o cameră video de mare viteză. Care înregistrează până la 40.000 de cadre pe secundă. Apoi au urmărit imaginile în slow motion şi au remarcat că reţeaua de ramificare imprimă perlelor forţe variate. Direct proporţionale cu viteza cu care au fost lovite.

La viteze mici, o reţea rară de perle duce greul impactului

În timp ce, la viteze mari,  lanţurile de forţă cresc mai extinse, ceea ce determină energia de impact să se îndepărteze de punctul de impact. Mult mai rapid decât cea determinată prin modelele anterioare. Noile contacte care se formează între mărgele la viteze mari pe măsură ce acestea sunt presate împreună întărește materialul.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here